4.5.15

Ο Ρέντσι «ανακάλυψε» τους κουκουλοφόρους...


Την Παρασκευή το πρωί, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, εγκαινίασε τη διεθνή έκθεση του Μιλάνου Expo 2015, αφιερωμένη στη διατροφή, με κάθε επισημότητα. Η...
συνολική επένδυση ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, οι φιλοξενούμενες χώρες είναι εκατόν σαράντα πέντε και η Ιταλία ελπίζει να μπορέσει να αυξήσει κατά τουλάχιστον 0,3% το ΑΕΠ της χάρη στην Expo και το «Αγιο Ετος» των Καθολικών, που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.

Λίγες ώρες μετά τα εντυπωσιακά αυτά εγκαίνια όμως, γνωστοί δρόμοι του Μιλάνου μετατράπηκαν σε κόλαση: τετρακόσιοι, περίπου, «μπλακ μπλοκ», με καλυμμένο το πρόσωπο και μαύρα ρούχα, πυρπόλησαν και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε αυτοκίνητα, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα. Επί σχεδόν μία ώρα οι βανδαλισμοί συνεχίστηκαν με περιορισμένη παρέμβαση της αστυνομίας. Οι συλλήψεις συνολικά δεν ξεπέρασαν τις πέντε, ενώ ασκήθηκαν και τριάντα διώξεις.


Η Ιταλία, δεκατέσσερα χρόνια μετά τη Γένοβα, βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που δεν είναι σε θέση να εξηγήσει. «Πρόκειται μόνο για βουτυρόπαιδα, για βάνδαλους της δεκάρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρένσι. Ενας ιστορικός αναρχικός, όμως, ο εξηνταεπτάχρονος Πασκουάλε Βαλιτούτι, απάντησε με συνέντευξη στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα»: «Επιτέθηκαν σε σύμβολα, όπως τράπεζες και ακριβά αυτοκίνητα. Οι νέοι αυτοί διακινδυνεύουν να καταδικαστούν και σε δέκα χρόνια φυλάκισης, αλλά δεν έχουν τίποτα να χάσουν, είναι απελπισμένοι», εξήγησε.


Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα, πάντως, ποιος κρύβεται πίσω από τους Ιταλούς «incappucciati» (κουκουλοφόρους), όπως τους χαρακτήρισε ο Ρέντσι. Ο πολιτικός αναλυτής Πάολο Παλιάρο ορθώς υπογράμμισε ότι ουδείς έχει καταλάβει αν στην πλειονότητά τους συνδέονται με τον ακροαριστερό, τον αναρχικό χώρο ή αν διατηρούν ακόμη και κάποιες σχέσεις με «εκτροχιασμένες» μυστικές υπηρεσίες.


Προκάλεσε μεγάλη εντύπωση το ότι αμέσως μετά το τέλος των επεισοδίων, πολλοί incappucciati κατάφεραν να βγάλουν τα μαύρα ρούχα τους, να τα αφήσουν στην άσφαλτο και να μπερδευτούν μέσα στο πλήθος, ανάμεσα στους υπόλοιπους ειρηνικούς διαδηλωτές.


Λείπουν οι απαντήσεις


Η Ιταλία, ουσιαστικά, τις ώρες αυτές διερωτάται αν οι υπεύθυνοι των καταστροφών αυτών έχουν κάποιο σχέδιο, κάποια στρατηγική ή αν πρόκειται μόνο για μια ολική άρνηση του ισχύοντος συστήματος. Και σαφείς απαντήσεις δεν υπάρχουν.


Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», υπογράμμισε ότι με τη στάση της- αποφεύγοντας βίαιες συγκρούσεις- η αστυνομία κατάφερε να περιορίσει, έστω και σχετικά, τη συνολική ζημιά και να μην επιτρέψει στους «μπλακ μπλοκ» να φτάσουν μέχρι την πλατεία του καθεδρικού ναού στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, ο Ιταλός κεντροδεξιός υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση Ρέντσι «εργάζεται για την υιοθέτηση προληπτικών απαγορεύσεων, όπως συμβαίνει με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες», έτσι ώστε «όταν θα υπάρχει υψηλός δείκτης επικινδυνότητας, να μπορούν να απαγορεύονται οι πορείες στο κέντρο των πόλεων, όπως γίνεται με τους φιλάθλους, όταν δεν τους επιτρέπεται να παρακολουθούν παιχνίδια της ομάδας τους εκτός έδρας».


Το θέμα, βέβαια, είναι πολύ λεπτό και αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, από τη στιγμή που ακόμη και ανώτερα στελέχη της αστυνομίας, μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση, τόνισαν κατ' επανάληψη ότι το «δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν διασφαλίζεται από το Σύνταγμα και είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει».


Όπως γράφει, τέλος, ο ιταλικός Τύπος, δεκατέσσερις Έλληνες που ήταν στο Μιλάνο την Παρασκευή, όταν σημειώθηκαν τα επεισόδια στην περιοχή της πλατείας Καντόρνα, υποβλήθηκαν σε υποχρεωτική λήψη δειγμάτων DΝΑ. Οι εφημερίδες «Κοριέρε ντέλα Σέρα» και «Ιλ Φάτο Κουοτιντιάνο» προσθέτουν ότι τα δείγματα αυτά θα συγκριθούν με εκείνα που ανιχνεύτηκαν σε ρόπαλα, μολότοφ και κράνη που έχουν κατασχεθεί. Κατά των δεκατεσσάρων Ελλήνων, που οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση, ασκήθηκε δίωξη για αντίσταση κατά της αρχής, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν χθες στην Αθήνα με αεροπορική πτήση.



Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: