21.5.15

Δούρου: Μπροστά μας ο αγώνας χειραφέτησης ανδρών...

 ...και γυναικών από τα στερεότυπα της ευκολίας...
Στη διαπίστωση ότι η σαφής αύξηση του αριθμού των γυναικών που ασχολούνται με τα κοινά στην Ελλάδα απέχει πολύ από το να σηματοδοτεί μια πραγματική...
αλλαγή νοοτροπίας στη σχέση των γυναικών με το δημόσιο βίο, προχώρησε η Ρένα Δούρου μιλώντας στην τρίτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Δικτύου "Ελένη Σκούρα" του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας.
Η Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή της:
* «Ναι, σήμερα εκλέγονται περισσότερες θέσεις σε δημόσια αξιώματα. Ναι, οι γυναίκες έχουν τη θέση τους στο δημόσιο βίο. Όχι, αυτή η θέση δεν είναι ούτε ανέφελη, ούτε στο απυρόβλητο, ούτε καν δεδομένη».
* «Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιες, θα πρέπει να πούμε ότι εμείς οι γυναίκες πολιτικοί δεν είμαστε δα και στη χειρότερη των θέσεων σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Εκείνες που δεν κατέχουν δημόσια αξιώματα. Γιατί μπορεί εμείς να είμαστε εκτεθειμένες στους προβολείς του δημόσιου βίου, μπορεί να δεχόμαστε περισσότερη κριτική σε σχέση, για παράδειγμα, με την εξωτερική μας εμφάνιση από ό,τι οι άνδρες συνάδελφοί μας, ωστόσο έχουμε βήμα να απαντήσουμε. Έχουμε τη δυνατότητα να ακουστούμε. Να κάνουμε να ακουστούν τα επιχειρήματά μας».
* «Μια δυνατότητα που δεν την έχουν ούτε οι μητέρες των μονογονεϊκών οικογενειών ούτε οι άνεργες. Όλες εκείνες δηλαδή που υφίστανται έναν διπλό αποκλεισμό: τόσο εξαιτίας του φύλου όσο και εξαιτίας του κοινωνικού και οικονομικού εξοστρακισμού».
* «Από «ποσοτικής» πλευράς λοιπόν, μπορούμε να διαπιστώσουμε μια σαφή βελτίωση του αριθμού των γυναικών που ασχολούνται με τα κοινά στη χώρα μας. Μια αύξηση που οφείλεται κυρίως στις νομικές ρυθμίσεις. Ωστόσο αυτή η αριθμητική πρόοδος πόρρω απέχει από το να σηματοδοτεί μια πραγματική, μια βαθιά αλλαγή νοοτροπίας στη σχέση των γυναικών με το δημόσιο βίο».
* «Μια καλή φίλη και μια ξεχωριστή γυναίκα, που έφυγε πρόωρα πέρσι το καλοκαίρι, η Σούλα η Παναρέτου δεν παρέλειπε να θέτει στις δημόσιες παρεμβάσεις της, το ευρύτερο πλαίσιο εντός του οποίου εντάσσεται σήμερα η παρουσία των γυναικών στον πολιτικό βίο. Το πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης που πλήττουν τα δικαιώματα και διευρύνουν τις ανισότητες».
* «Σήμερα έχουμε μπροστά μας τον αγώνα της χειραφέτησης ανδρών και γυναικών από τα στερεότυπα της ευκολίας. Είναι ο οικουμενικός αγώνας για την αξιοπρέπεια των πολιτών. Είναι ο αγώνας του σήμερα για το αύριο».

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: