7.5.15

Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι ταμπού...


...Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Πολύ νωρίς να πούμε αν θα υπάρξει συμφωνία στις 11 Μαΐου.

-Σόιμπλε: Δε φταίμε εμείς για την Ελλάδα...

Tο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού, δήλωσε σήμερα, αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο Ντάισελμπλουμ.
Ο... επικεφαλής του Eurogroup συνέδεσε, πάντως, τη συζήτηση με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και της υλοποίησης δομικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες παρατήρησε ότι αποτελούν την καρδιά των διαπραγματεύσεων και της μακροπρόθεσμης σταθερότητας. «Στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 είπαμε ότι αν η Αθήνα ικανοποίησει όλες τις δεσμεύσεις και ολοκληρώσει το πρόγραμμα αλλά το χρέος εξακολουθήσει να είναι μη βιώσιμο θα πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω. Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι ταμπού. Η μοναδική πολιτική δυνατότητα είναι μια διαγραφή της νομισματικής του αξίας (ύψους 320 δισ. ευρώ). Αλλά αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει μόνο όταν ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα», είπε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους Θεσμούς για το θέμα του χρέους. «Υπάρχει μια κοινή επιθυμία να υπάρξει βιώσιμη λύση: δεν πρέπει να ρισκάρουμε την πιθανότητα πρόκλησης ζημιάς από ατύχημα» δήλωσε ο Σαπέν.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συμφωνία στη συνεδρίαση της 11ης Μαΐου για το θέμα της Ελλάδας ο  Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι «τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια πρόοδος στις συνομιλίες. Αυτό είναι καλό αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι περιμένουμε μια τελική συμφωνία στις 11 Μαΐου. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γρήγορα γιατί υπάρχει ανάγκη. Κανείς δεν εξετάζει διαφορετικό σενάριο εκτός από αυτό της παροχής στην Ελλάδα των μέσων για ένα ανεξάρτητο οικονομικό μέλλον στην Ευρωζώνη».

Όσον αφορά το πότε τελειώνει ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι με πολιτικούς όρους η μοναδική «προθεσμία» είναι αυτή του τέλους Ιουνίου όταν και εκπνέει η ισχύς του δεύτερου πακέτου βοήθεια αλλά, όπως είπε, «λήξη της προθεσμίας μπορεί να προέλθει και αν το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας γίνει πολύ μεγάλο για την Αθήνα. Είναι προς το κοινό συμφέρον μας να αποφύγουμε να φτάσουμε εκεί. Δεν θέλουμε μια συμφωνία υπό πίεση». 


Σόιμπλε: Δε φταίμε εμείς για την Ελλάδα

Στο θέμα της Ελλάδας αναφέρθηκε χθες εκτενώς και ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε,



Ο  Σόιμπλε επέρριψε  για άλλη μια φορά την ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας στην ίδια τη χώρα και τους Έλληνες.
  Σε εκδήλωση στο Βερολίνο στην οποία συμμετείχαν μαθητές και μαθητευόμενοι, είπε πως «δεν φταίει ούτε η Τρόικα, ούτε η Ευρώπη, ούτε η Γερμανία (…) Για πολλά χρόνια η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της».

Πρόσθεσε δε, πως, τώρα είναι στα χέρια των Ελλήνων να αξιοποιήσουν το χρόνο που εξαγοράστηκε, προκειμένου να σταθεί και πάλι η χώρα οικονομικά στα πόδια της. 

Γερμανία και Ευρώπη, συμπλήρωσε ο Σόιμπλε, θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ελπίζει σε βοήθεια από τη Ρωσία και την Κίνα. Από τη μια η Ρωσία έχει η ίδια σοβαρά οικονομικά προβλήματα, από την άλλη οι Κινέζοι δεν χαρίζουν λεφτά, στην καλύτερη των περιπτώσεων μιλάμε για συμμετοχή Κινέζων επενδυτών σε ιδιωτικοποιήσεις, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Κανείς στον κόσμο δεν είναι διατεθειμένος να επιλύσει τα προβλήματα της Ελλάδας, η Ελλάδα λαμβάνει βοήθεια από την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε.

Το Spiegel σχολιάζει ότι η επισήμανση αυτή του Γερμανού υπ. Οικονομικών είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι μόλις προ εβδομάδων ο ίδιος είχε χαιρετίσει πιθανή συνεργασία Ρωσίας και Ελλάδας λέγοντας πως «ό,τι βοηθά την Ελλάδα είναι καλό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: