21.5.15

Αθωώθηκαν Βουλγαράκης και Πελέκη...

...για το ανακριβές πόθεν έσχες...
Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας κάθισαν ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης και η σύζυγός του Αικατερίνη Πελέκη, σχετικά με το...
αδίκημα της υποβολής ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες του 2007.

Η κατηγορία αφορά τη μη δήλωση τραπεζικού λογαριασμού στην Γενεύη της Ελβετίας ύψους 117.000 ευρώ, ο οποίος περιλαμβανόταν στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των δυο κατηγορουμένων και η πρότασή του έγινε αποδεκτή από το δικαστήριο, με το σκεπτικό πως δεν είχαν υποχρέωση να δηλώσουν τον επίμαχο λογαριασμό καθώς τηρούνταν από τρίτο δικαιούχο, εξωχώρια εταιρία, της οποίας μέτοχος και διαχειριστής ήταν ο πατέρας της κ. Πελέκη.

«Δεν μπορεί να αποδοθεί στο πρόσωπο της κατηγορούμενης η κατηγορία. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είχε την κατοχή των χρημάτων. Δεν αποδεικνύεται ότι είχε πρόθεση να αποκρύψει περιουσιακό στοιχείο. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Βουλγαρακη. Προτείνω την αθώωση τους» τόνισε ο εισαγγελέας.

Κατά την διάρκεια της απολογίας του στο δικαστήριο ο πρώην υπουργός υποστήριξε πως δεν ήξερε την ύπαρξη του επίμαχου λογαριασμού αλλά ακόμα και να την ήξερε δε θα το δήλωνε και αυτό διότι πρόκειται για λογαριασμό που διατηρούσε ο πεθερός του και για το οποίο είχε κάνει πληρεξούσιο στην σύζυγο του για το άνοιγμα και το κλείσιμο του λογαριασμού.

«Πρόκειται για ένα μικρό ποσό σε σχέση με αυτά που δηλώνουμε εγώ και η σύζυγος μου. Γιατί να μην το δηλώσουμε; Έχω υποστεί πολλούς ελέγχους της περιουσιακής μου κατάστασης και όλοι ήταν αρνητικοί. Είναι μία τόσο καθαρή υπόθεση που αισθάνομαι αμηχανία να βρίσκομαι ενώπιον σας. Δεν υπήρχε ούτε δόλος ούτε αμέλεια. Ξέρω ότι ούτε η σύζυγος μου θα έκανε κάτι παράνομο ούτε εγώ. Δεν είχαμε λόγο να το κάνουμε» συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός.

«Εγώ ως δικαστής πρέπει να δηλώνω στο πόθεν έσχες ακόμα και την περιουσία της γιαγιάς του συζύγου μου που μπορεί να μην έχω και σχέσεις μαζί της. Αν είναι ιδιοκτήτρια off-shore, αν μου κάνει πληρεξούσιο και παίρνω χρήματα από λογαριασμό δεν πρέπει να το δηλώσω;» σημείωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου με τον κ. Βουλγαράκη να απαντά αρνητικά.  

«Δεν θα έχω πρόβλημα αν δεν το δηλώσω;» συμπλήρωσε η πρόεδρος, με τον πρώην υπουργό να απαντά: «Όχι. Εγώ που έπαιρνα την σύνταξη του πατέρα μου γιατί ο ίδιος ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε έπρεπε να το δηλώσω; Αντιλαμβάνομαι ότι στους πολιτικός υπάρχει μια περιρρέουσα καχυποψία». 

Ο πρώην υπουργός επισήμανε επίσης πως αγνοούσε πως ήταν δεύτερος πληρεξούσιος στον επίμαχο λογαριασμό και πιθανολόγησε πως η σύζυγος του τον δήλωσε επειδή ήταν το πιο κοντινό της πρόσωπο. «Από τον έλεγχο που έγινε στις δήλωσης πόθεν έσχες  μου από το 1989 και μετά δεν βρέθηκε ούτε μία λανθασμένη κίνηση» τόνισε ο πρώην υπουργός.

Από την πλευρά της η κ. Πελέκη υποστήριξε: «η πραγματικότητα είναι πως κάποια στιγμή άνοιξα με πληρεξούσιο αυτόν τον λογαριασμό του πατέρα μου και αυτή ήταν η μόνη ενέργεια που έκανα με αυτόν τον λογαριασμό. Δεν τον θεωρούσα ποτέ δικό μου. Με τον σύζυγο μου έχουμε δηλώσει όλους τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Δεν είχαμε ποτέ λογαριασμό στο εξωτερικό. Είχαν την εντολή μόνο να ανοίξω τον λογαριασμό και ουδέποτε ασχολήθηκα με αυτόν ξανά. Τότε έμενε η κουμπαρά μου στην Γενεύη και ο πατέρας μου έκανε το πληρεξούσιο επειδή ταξίδευα συχνά εκεί. Ήμουν απολύτως σίγουρη ότι δεν έπρεπε να το δηλώσω».

Ο αδελφός της κ. Πελέκη, Αλέξης, κατέθεσε ως μάρτυρας στο δικαστήριο: «Έπρεπε να δηλωθεί κάποιος που ήταν πληρεξούσιος και δηλώθηκε η αδελφή μου. Ξέρω ότι από τον συγκεκριμένο λογαριασμό δεν έγινε καμία καμία κίνηση, ούτε μεταφορά, ούτε ανάληψη ούτε άλλες πράξεις. Εξουσιοδοτήθηκε να τον ανοίξει. 

Πρόεδρος: Δεν θα μπορούσε να τον κλείσει και να πάρει ότι είχε μέσα; 

Μάρτυρας: Θα μπορούσε.

Πρόεδρος: Δεν θα έπρεπε να το δηλώσει;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι δεν υπήρχε αυτή η υποχρέωση.

Εισαγγελέας: Αυτά τα χρήματα είχαν προηγουμένως φορολογηθεί; 

Μάρτυρας: Αυτά τα χρήματα ήταν από μερίσματα του πατέρα μου που εκείνη την περίοδο ήταν αφορολόγητα 

Σύνεδρος: Μήπως ο σκοπός του πατέρα σας ήταν να διαμείνει τα περιουσιακά του στοιχεία και να εξασφαλίσει τα παιδιά του και με αυτόν τον τρόπο βεβαιώθηκε ότι το υπόλοιπο θα παραμείνει στην αδελφή σας; 

Μάρτυρας: Σε καμία περίπτωση. Από την κίνηση του τραπεζικού φαίνεται πως δεν έγινε καμία ενέργεια από το 1999 που άνοιξε μέχρι το 2010-2011 που έκλεισε. Ήταν ένας λογαριασμός που κοιμόταν. Αν έπαιρνε χρήματα θα θυμόταν ότι υπήρχε αυτός ο λογαριασμός...
Μαρία Δήμα
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: