8.5.15

Σενάρια «συνθηκολόγησης» με ημερομηνίες...


Σενάρια «συνθηκολόγησης» με ημερομηνίες
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι συζητήσεις για την Ελλάδα, ωστόσο ακόμα δεν είναι σαφές ποιος θα κλείσει πρώτος το μάτι, ούτε διαφαίνεται ποια θα είναι...
η ακριβής ημερομηνία «συνθηκολόγησης», αναφέρει δημοσίευμα των Finacial Times, όπου επισημαίνεται ότι η πρόοδος παραμένει αργή.
Στο δημοσίευμα με τίτλο «Οι συζητήσεις για τη βοήθεια στην Ελλάδα πλησιάζουν στην τελική στιγμή», σημειώνεται ότι απομένουν μόλις επτά εβδομάδες μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, και ακόμα δεν είναι σαφές «ποιος θα κλείσει πρώτος το μάτι».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι αξιωματούχοι προσέβλεπαν στην επόμενη εβδομάδα για πιθανή ημερομηνία «συνθηκολόγησης», καθώς τη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες και την επόμενη ημέρα η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δόση δανείου ύψους 750 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Θα υποκύψει η Αθήνα στην πίεση και θα αποδεχθεί νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να αποδεσμευθούν τα υπόλοιπα 7,2 δις. ευρώ του προγράμματος και να γεμίσει τα ταμεία της που αδειάζουν; Ή θα υποκύψουν οι όλο και περισσότερο διασπασμένοι πιστωτές της στους φόβους του «Grexit», δίνοντας την έγκριση στην Ελλάδα;», διερωτάται ο αρθρογράφος.

Αργή η πρόοδος

Κατά το ίδιο δημοσίευμα αρκετοί παράγοντες συνηγορούν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, καθώς η Ελλάδα φαίνεται να έχει συγκεντρώσει πάλι αρκετά διαθέσιμα για να αποτρέψει «την ημέρα της αποκάλυψης», ενώ και η  πρόοδος στις συζητήσεις παραμένει αργή.

«Οι αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις λένε ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί και ότι οι διαπραγματευτές υπεισέρχονται τώρα σε ουσιαστικές διαφορές αντί να διαφωνούν για διαδικαστικά ζητήματα. Αλλά, δεν υπήρξε πραγματική σμίκρυνση των διαφορών. Ορισμένοι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης ήλπιζαν ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας θα οδηγούσε τουλάχιστον σε μία δήλωση προσυπογραφής της προόδου τους, αλλά ακόμη και αυτός ο χαμηλός πήχης δεν φαίνεται εφικτός», υποστηρίζεται στο δημοσίευμα.

Τέλη Μαΐου;

Οι Financial Times σημειώνουν ότι καθώς δεν φαίνεται να επίκειται άμεσα η συμφωνία, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξετάζουν ποια θα είναι η τελική στιγμή για να επιτευχθεί αυτή, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει έως τις 30 Ιουνίου τα κεφάλαια που έχουν απομείνει με το τρέχον πρόγραμμα.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να υπάρξει συμφωνία την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, ώστε να υπάρξει ένας μήνας για την επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια και για την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων από την ελληνική Βουλή.

«Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία έως τότε; Οι διαφορές για τα κύρια επίμαχα σημεία - μειώσεις συντάξεων, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας , αυξήσεις του ΦΠΑ - παραμένουν το ίδιο μεγάλες, όπως ήταν όταν άρχισε η αντιπαράθεση πριν από τρεις μήνες», αναφέρει η εφημερίδα.

Τέλος, προσθέτει ότι το σύννεφο που σκεπάζει την τρέχουσα διαπραγμάτευση είναι «ότι ακόμη και αν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, το πιο δύσκολο έργο βρίσκεται μπροστά και αφορά στη συμφωνία για το επόμενο πρόγραμμα βοήθειας» και πως το νέο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτήσει τις μελλοντικές αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας - περιλαμβανομένων αυτών προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο - θα πρέπει να συμφωνηθεί επίσης έως το τέλος Ιουνίου.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: