11.5.15

Ο Ολάντ...Τσε Γκεβάρα ...

Ο Ολάντ...Τσε Γκεβάρα στο πρωτοσέλιδο της Liberation...στο πρωτοσέλιδο της "Liberation"...
Mε μπερέ αλά Τσε Γκεβάρα, o Γάλλος πρόεδρος , Φρανσουά Ολάντ, ποζάρει στο σημερινό εξώφυλλο της γαλλικής εφημερίδας "Liberation", με αφορμή την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κούβα. 

"Κούβα: Το... νησί της επανένωσης" είναι ο τίτλος της γαλλικής αριστερής εφημερίδας εξαίροντας την σπουδαιότητα της επίσκεψης του Σοσιαλιστή προέδρου στην Αβάνα . Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Γάλλος πρόεδρος στην Κούβα εδώ και πάνω από έναν αιώνα. 

Ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να επαίρεται ότι η επίσκεψή του στην Κούβα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί αρχηγός δυτικού κράτους μετά την ανακοίνωση της έναρξης της διαδικασίας επαναπροσέγγισης της Κούβας και των ΗΠΑ, τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος θα προασπίσει τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ευρώπης στη νήσο όπου ο Κουβανός ομόλογός του, Ραούλ Κάστρο, εφαρμόζει σταδιακά μια σειρά μεταρρυθμίσεων.
Ο σκοπός του ταξιδιού "είναι η Γαλλία, πρώτη στο όνομα της Ευρώπης και μεταξύ των δυτικών χωρών, να είναι σε θέση να πει στους Κουβανούς ότι είμαστε στο πλευρό τους, αν οι ίδιοι αποφασίσουν να υπερβούν τα αναγκαία στάδια για το άνοιγμα της οικονομία τους", είχε δηλώσει ο Ολάντ σε δημοσιογράφους πριν από την άφιξή του χτες το βράδυ στην Αβάνα.Κατά την επίσκεψη διάρκειας μιας μέρας , ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Κουβανό ομόλογό του, Ραούλ Κάστρο. Σήμερα το βράδυ , η κουβανική προεδρία θα παραθέσει επίσης επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ολάντ. 

Το Μέγαρο των Ηλυσίων έχει δηλώσει επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι πρόθυμος να συναντηθεί με τον "πατέρα της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Αβάνα. Μέσα σ΄ένα 24ωρο, το Παρίσι σκοπεύει να αξιοποιήσει τους στενούς δεσμούς που οικοδομεί εδώ και έναν χρόνο μετά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς , στο νησί. Όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος, το ταξίδι αυτό δείχνει την βαρύτητα που προσδίδει στη Λατινική Αμερική η γαλλική διπλωματία.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: