30.5.15

«Καψώνια» σε βαριά ανάπηρους...

Συγκέντρωση ατόμων με αναπηρία στο Υπουργείο ΕργασίαςΣε μεγάλη περιπέτεια βάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) χιλιάδες φορολογούμενους με βαριές αναπηρίες σε ποσοστό άνω του 80%, οι οποίοι καλούνται να προσκομίσουν εκ νέου γνωματεύσεις από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στις εφορίες προκειμένου να...
απαλλαγούν από τον φόρο.

Οσοι έσπευσαν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις διαπίστωσαν ότι το σύστημα Taxis δεν τις κάνει δεκτές και το ηλεκτρονικό μήνυμα που λαμβάνουν τους καλεί να προσκομίσουν εντός 15 ημερών στην Εφορία τους γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής του ΚΕΠΑ, με την οποία πιστοποιείται η ύπαρξη αναπηρίας του ενδιαφερόμενου.

Ενώ το ζήτημα είχε αντιμετωπιστεί πέρσι με εγκύκλιο του τότε γενικού γραμματέα Χάρη Θεοχάρη, κατ’ εφαρμογή διάταξης του φορολογικού νόμου που τέθηκε σε ισχύ την 1-1-2014, με νεότερη εγκύκλιο της διαδόχου του Κατερίνας Σαββαΐδου, ανακλήθηκε η παράγραφος που διευκόλυνε τους βαριά ανάπηρους και τους απάλλασσε από τη διαδικασία να... αποδείξουν εκ νέου την αναπηρία τους.

Το πρόβλημα υπάρχει κυρίως με τους ανάπηρους που λαμβάνουν οριστικές συντάξεις αναπηρίας, οι οποίοι καλύπτονταν ακόμα και με την προσκόμιση στην Εφορία βεβαίωσης από τον ασφαλιστικό τους φορέα με την οποία πιστοποιείται η αναπηρία τους και η σύνταξη που λαμβάνουν.

Σύμφωνα με την αρχική εγκύκλιο της ΓΓΔΕ:

● Προκειμένου για την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των μισθών, συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 80%, απαιτείται η προσκόμιση γνωμάτευσης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), με την οποία πιστοποιείται η ύπαρξη αναπηρίας του ενδιαφερόμενου.

● Οι ήδη εκδοθείσες γνωματεύσεις πριν από την 01.09.2011 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕΠΑ) από τις υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών μπορούν να χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της υπόψη φορολογικής απαλλαγής επ’ αόριστον, αν πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση ή αλλιώς μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, εφόσον είχαν εκδοθεί σύμφωνα με όσα ίσχυαν στο σχετικό φορολογικό πλαίσιο κατά τον χρόνο έκδοσής τους.

● Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν διαθέτει απόφαση υγειονομικής επιτροπής Νομαρχίας, ούτε γίνεται δεκτή η αίτησή του για εξέταση από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ και εφόσον λαμβάνει σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης επειδή παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, μπορεί, αντί των πιο πάνω αποφάσεων, να προσκομίσει βεβαίωση του εν λόγω ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει ότι συνταξιοδοτήθηκε λόγω αναπηρίας με ποσοστό τουλάχιστον 80% ώς και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η αναπηρία αυτή.

Ανάκληση

Η τελευταία αυτή παράγραφος ανακλήθηκε από την κ. Σαββαΐδου με νεότερη αυστηρότερη εγκύκλιο, η οποία αναφέρει ρητώς τα εξής:

«Η τρίτη παράγραφος του σημείου 4 της Δ12Α 1023686 ΕΞ 3.2.2014 εγκυκλίου της υπηρεσίας μας, αναφορικά με την προσκόμιση βεβαίωσης ασφαλιστικού φορέα, ανακαλείται (αναφέρεται στην προσκόμιση βεβαίωσης από ασφαλιστικό φορέα ότι το πρόσωπο με αναπηρία τουλάχιστον 80% συνταξιοδοτήθηκε λόγω αυτής της αναπηρίας ώς και το χρονικό διάστημα ισχύος της)».

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι για να γίνουν δεκτές οι γνωματεύσεις και να τύχουν εφαρμογής οι απαλλακτικές από τον φόρο διατάξεις (απαλλάσσονται από τον φόρο οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%) θα πρέπει να διαπιστώνεται και βεβαιώνεται ρητά το ποσοστό της αναπηρίας του προσώπου που αφορά.

Επίσης θα πρέπει να βεβαιώνεται το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η εν λόγω αναπηρία, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καλύπτουν και το φορολογικό έτος για τα οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εφαρμογή των οικείων διατάξεων. Σε περίπτωση που εκδίδονται ελλιπείς γνωματεύσεις, δεν θα γίνονται δεκτές για την αναγνώριση της υπόψη απαλλαγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φορολογική νομοθεσία προβλέπει 200 ευρώ έκπτωση από τον φόρο για τα άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 67% και άνω.

Ωστόσο οι αναπηρικές συντάξεις που λαμβάνουν άτομα με ποσοστό άνω του 80% απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο, μετά την εξίσωση όλων των αναπήρων αυτής της κατηγορίας με τους κινητικά ανάπηρους και τους ολικά τυφλούς.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: