28.5.15

Καβάλα: «Πράσινο φως» στο μνημείο Ολοκαυτώματος...



Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Σώματος, αποφάσισε με ψήφους 34 υπέρ έναντι μίας κατά, να εγκρίνει την...
εισήγηση της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα σχετικά με την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την τοποθέτηση και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας.

Μετά τον έντονο θόρυβο, που προκλήθηκε τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, εντός κι εκτός Ελλάδας, από εβραϊκές οργανώσεις ανά τον κόσμο, πολιτικά κόμματα και φορείς, εξαιτίας της αναβολής που υπήρξε, δύο 24ωρα πριν από την προγραμματισμένη για τις 17 Μαΐου 2015 τελετή αποκαλυπτηρίων, λόγω ενστάσεων και διαφωνιών σε μερίδα των δημοτικών συμβούλων της πόλης, το Δημοτικό Συμβούλιο συναίνεσε στην τοποθέτηση του μνημείου μέσα σε ενωτικό κλίμα.

Η δήμαρχος, απευθυνόμενη προς το Σώμα, είπε -μεταξύ άλλων- ότι αποτελεί "αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και εκπλήρωση ενός ηθικού χρέους που έχουμε ως Καβαλιώτες απέναντι στη μνήμη των 1.484 Εβραίων συμπολιτών μας, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας η τοποθέτηση του μνημείου".

Εξέφρασε δε εκ νέου τη λύπη της "για ενδεχόμενες αστοχίες ή παρερμηνείες που δημιουργήθηκαν και αδίκησαν την ίδια την πόλη αλλά και εμένα" και διαβεβαίωσε πως η βούληση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και η δική της "παραμένει αμετάκλητη: πρέπει να τοποθετηθεί το μνημείο όπως έχει κατασκευαστεί και όπως αρμόζει στους αδικοχαμένους συμπολίτες μας, αλλά και την ιστορία της πόλης".

Η κ. Τσανάκα, πριν από μία εβδομάδα, είχε αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.) Μωυσή Κωνσταντίνη, εκφράζοντας την επιθυμία να πραγματοποιηθεί η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου και προτείνοντας εναλλακτικά ως καταλληλότερη ημερομηνία την Κυριακή 7 Ιουνίου. Απομένει, τώρα, στο Κ.Ι.Σ.Ε. αν μετά τη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, αποδεχθεί την πρόταση της δημάρχου.

Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση, οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο ραβίνος Μορντεχάι Φριζής καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά της δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: