5.5.15

Καλός μήνας για συμφωνία...


«Ο μήνας αυτός είναι καλός για συμφωνία», τονίζει ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης. Κράτησε πάντως χαμηλά τον ...
πήχη των προσδοκιών, ως προς το Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Ο Βίζερ, που έχει γνώση των συζητήσεων στο Brussels Group, υπονόησε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο συμφωνίας, αφήνοντας όμως ελπίδες για το ότι αυτό θα γίνει εντός του Μαΐου. «Ο μήνας αυτός είναι καλός για συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά. 

Λύση πριν τη χρεοκοπία

Ο Τόμας Βίζερ δήλωσε πεπεισμένος ότι «στο τέλος» θα υπάρξει συμφωνία πριν να υπάρξει «πραγματική κρίση ή χρεοκοπία». Ο επικεφαλής του Euro-Working Group επανέλαβε ότι δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, συμπληρώνοντας ότι ένα Grexit θα ήταν επώδυνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει κάτι τέτοιο. 

«Όλες οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο πληθυσμός είναι πεπεισμένος ως προς το ότι το μέλλον του είναι στο ευρώ. Έχει δώσει εντολή που είναι αρκετά ξεκάθαρη σε εμένα και φαίνεται πως είναι και για τους Έλληνες πολιτικούς, να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές», σημείωσε.


Η Ευρώπη είναι καλύτερα οχυρωμένη

Πάντως, πιστός στη γραμμή Βρυξελλών, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη είναι καλύτερα οχυρωμένη έναντι χρεοκοπίας κράτους-μέλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο να συμβεί.

Όπως τόνισε, ελληνική χρεοκοπία που θα οδηγούσε σε Grexit θα αποτελούσε «πραγματική καταστροφή πριν από μία τριετία», η Ευρώπη πλέον έχει λάβει τα μέτρα της, αλλά τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό.


«Υπάρχει η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Έχουμε ένα fund ύψους 500 δισ. για να επιληφθεί. Θα ήταν πολύ, πολύ ανεπιθύμητο ένα τέτοιο σενάριο. Θα ήταν κακό για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για τον κόσμο, οπότε δίνουμε τη μάχη για να το αποτρέψουμε», σημείωσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: