13.5.15

Συνάντηση Μίκη – Ξυδάκη...


Επίσκεψη στον Μίκη Θεοδωράκη, με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού των 90 χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη, πραγματοποίησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

«Ηρθα να αποτίσω φόρο τιμής σε...
σας, μια βουνοκορφή του ελληνικού πολιτισμού», ανέφερε ο υπουργός προς τον κορυφαίο συνθέτη, ο οποίος, με τη σειρά του, πρόσφερε στον Νίκο Ξυδάκη ένα αντίτυπο του έργου που βασίζεται σε τρεις κύκλους τραγουδιών του, «Διόνυσος», «Τα Πικροσάββατα» και «Ασίκικο Πουλάκη».

Στη μακρά συζήτηση που ακολούθησε, ο Μίκης Θεοδωράκης ξετύλιξε εμπειρίες του από τις πολλές ιστορικές στιγμές της ελληνικής κοινωνίας, στιγμές τις οποίες έζησε και στις οποίες συχνά πρωταγωνίστησε - από την Κατοχή και την Μακρόνησο, έως τις συναυλίες που έδωσε σ' ολόκληρον τον κόσμο, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και μετά τη Μεταπολίτευση.

«Η ζωή δεν σταματά ποτέ, παρ' όλες τις δυσκολίες», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, αναφερόμενος στη δύσκολη καμπή στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Ο ελληνισμός ανταπεξήλθε σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες. Ακόμα και τότε, ο πολιτισμός ήταν μια καταφυγή», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο πολιτισμός, στην ουσιαστική, αυθεντική του εκδοχή, αποτελεί και τον καλύτερο πρεσβευτή μας στο εξωτερικό.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: