27.5.15

Αναφορές Γκρούεφσκι στο ζήτημα της ονομασίας...


Τα χαρτιά του άνοιξε σε συνέντευξή του σε φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι χαρακτήρισε...

στρατηγική επιλογή την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διέψευσε τις «θεωρίες συνωμοσίας» σύμφωνα με τις οποίες πίσω από τα πρόσφατα επεισόδια στο Κουμάνοβο βρίσκονται ισχυρές χώρες της Δύσης (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία).

Η κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία ένδειξη για ανάμειξη των χωρών αυτών στα επεισόδια στο Κουμάνοβο, είπε και πρόσθεσε πως είναι σχεδόν αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι οι αναφερόμενες χώρες, οι οποίες συνέβαλαν αποφασιστικά στη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ΠΓΔΜ, επιδιώκουν τώρα την αποσταθεροποίηση της χώρας.


Απέρριψε ακόμη και τις άλλες θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν τις ίδιες δυτικές χώρες να βρίσκονται πίσω από το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που συγκλονίζει την πολιτική ζωή της ΠΓΔΜ.


Ο κ. Γκρούεφσκι ανέπτυξε στην ίδια συνέντευξη και τα ενεργειακά ενδιαφέροντα της χώρας του. Συγκεκριμένα είπε ότι δεν αποκλείει τη συμμετοχή της χώρας του στον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρώτα σχετική συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας, ενώ εκδήλωσε και το ενδιαφέρον για σύνδεση της χώρας του, μέσω Ελλάδας, με τον αγωγό TAP και με τον διασυνδετήριο αγωγό Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Τουρκίας.


Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της ονομασίας εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ελλάδα «μετά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της και το ξεπέρασμα της κρίσιμης φάσης τους, θα εστιάσει σε αυτό το πρόβλημα (σ.σ. της ονομασίας), η λύση του οποίου είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών» και συμπλήρωσε ότι οι δύο χώρες σε αυτή τη φάση εργάζονται για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση κάποιων άλλων ζητημάτων από διάφορους τομείς.


Τέλος, εξέφρασε το παράπονο ότι η χώρα του παραμένει άδικα για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός του ΝΑΤΟ και πως εάν δεν υπήρχε η διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας, η ΠΓΔΜ θα είχε ενταχθεί προ πολλού στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και όχι μόνο θα είχε αρχίσει, άλλα θα είχε ολοκληρώσει μέχρι τώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: