19.5.15

Προτιμώ να χρεοκοπήσουμε απέναντι στο ΔΝΤ...

«Δεν αποκλείουμε την ρήξη για να μην την έχουμε»
 -Δεν πρόκειται οι δανειστές να εφαρμόσουν μοντέλο τύπου Κυπρου στην Ελλάδα.
- Τι είπε για το Κούγκι...
Προτιμώ να χρεοκοπήσουμε  απέναντι στο ΔΝΤ, παρά στους μισθωτούς και τους συναξιούχους, παραδέχτηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης και τόνισε πως ήρθε η ώρα οι δανειστές να...
σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι της -οικονομικής- ασφυξίας.  
Ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε "στον ενικό", πως, δεν δίνουμε την ευκαιρία στους δανειστές μας να εφαρμόσουν ενα μοντέλο τύπου Κύπρου στην Ελλάδα, γιατί τους βομβαρδίζουμε συνεχώς με έντιμες προτάσεις.

Ο Βαρουφάκης υπενθύμισε, πως, χρεωκοπία εντός ευρωζώνης είχαμε και παλαιότερα. Το PSI είναι μια χρεωκοπία εντός ευρωζώνης. Ήταν και αυτό πιστωτικό γεγονός. Όποιος είχε ασφάλιστρο το εισέπραξε. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι μια συμφωνία η οποία θα είναι καθαρτική. 


Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι  «από την 20η Φεβρουαρίου πασχίζουμε για να κλείσουμε μια συμφωνία. Μπορούσαμε να έχουμε λήξη αυτή τη διαπραγμάτευση στα μέσα Μαρτίου. Κάναμε προτάσεις αλλά τις απέρριψε η άλλη πλευρά που εκείνη την εποχή δεν είχε να μας αντιπροτείνει κάτι σε αυτά που λέγαμε. Τώρα κλείδωσε και από την άλλη πλευρά πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Δεν είμαστε εμείς έτοιμοι για μια ρήξη αλλά δεν είναι ούτε οι άλλοι. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές και για τις δύο πλευρές». 


Στη συνέχεια ανέφερε πως: «Σε μια διαπραγμάτευση έχει σημασία ότι και οι δυο πλευρές δεν θέλουν τη ρήξη. Με θλίβει που κάποιοι χρησιμοποιούν σύμβολα από την επανάσταση του 1821 για να πουν κάτι. Κάποιοι θεωρούν πως ο καλόγερος Σαμουήλ θα έπρεπε να παραδώσει τα κλειδιά από το Κούγκι». 


Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι: «Η 20η Φεβρουαρίου άλλαξε τα δεδομένα. Έχουμε πλέον μια συζήτηση που ουδέποτε είχαμε πριν. Ούτε εμείς ούτε οι άλλες χώρες που είχαν παρόμοια με εμάς προβλήματα. Δεν πιστεύουμε στο νυν υπέρ πάντων η επόμενη δόση. Στόχος μας είναι να έχουμε μια συμφωνία που θα κάνει δυο πράγματα: Πρώτον, θα σταματάει την κρίση ύφεση- χρέους και δεύτερον πως θα αντιμετωπίζει τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και θα το αγκαλιάσει ο λαός». 


«Είμαι ελεύθερος πολιορκημένος σ' αυτή τη διαπραγμάτευση» είπε ο υπουργός. Στόχος μας είναι μια συμφωνία που θα σταματά την κρίση ύφεσης-χρέους και η οποία θα έρχεται πακέτο με μεταρρυθμίσεις που ο ελληνικός λαός θα τις αγκαλιάσει και θα τις εφαρμόσει. «Αν αυτό σημαίνει πρόβλημα ρευστότητας για τρεις μήνες, αυτό είναι μια επένδυση για το μέλλον», εξήγησε επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: