13.5.15

Τσίπρας καλεί πιστωτές...

"Και τώρα, η σειρά σας"…
Ο Σόιμπλε ζητά "εδώ και τώρα" παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά, ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαρρέουν μέσω Bloomberg νέα "plan B" περί...
Grexit και λεφτά υπάρχουν – ή θα υπάρξουν – για να καλυφθούν οριακά οι μισθοί και οι συντάξεις του Μαΐου. Το έργο εκ του Βερολίνου μπορεί να είναι déjà vu, αλλά αυτή τη φορά τα τρικ και οι ρεζέρβες στα ταμειακά διαθέσιμα μάλλον εξαντλούνται οριστικά. Και, υπό αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την συμφωνία με τους πιστωτές εντός του μήνα, διαφυλάσσοντας πάντα τα όρια του "έντιμου συμβιβασμού" και των "κόκκινων γραμμών" της.


Είναι μια ακόμη δύσκολη αποστολή που το κύριο βάρος της αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας, επενδύοντας σε δύο άξονες: Στο προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο εντός συνόρων και σε, πιθανές, νομοθετικές παρεμβάσεις επί των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα αποτελέσουν και το τελευταίο απτό δείγμα καλής θέλησης της Αθήνας προς τους πιστωτές.

Στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει σύγκλιση στα θεωρούμενα ως πιο βατά θέματα της διαπραγμάτευσης – δημοσιονομικό κενό, πρωτογενές πλεόνασμα και, κατ’ επέκταση, ΦΠΑ – έως τη σύνοδο κορυφής της 21ης Μαΐου στη Ρίγα. 

Στην σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει έναν ακόμη γύρο επαφών και πολιτικών δεσμεύσεων κορυφής, έτσι ώστε να μπορέσει να επικυρωθεί μια πρώτη συμφωνία «άρσης της ασφυξίας» ακόμη και σε έκτακτο Eurogroup πριν από το τέλος Μαΐου, πιθανώς στις 25 του μήνα. Εάν αμέσως μετά αρχίσει η ροή χρηματοδότησης – είτε μέσω εντόκων, είτε με την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα – τότε κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ασφαλιστικό και εργασιακά έως το τέλος Ιουνίου και τη μεγάλη συμφωνία.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: