5.5.15

"Καμπανάκι" για την οικονομία η έκθεση της Κομισιόν...

"Καμπανάκι" για την οικονομία η έκθεση της Κομισιόν
-Στο 0,5% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2015
-Στο 180,2% το χρέος 
- Ψαλιδισμένο και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014 ...
Σε ψαλίδισμα των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2015 προχώρησε η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με...
τα στοιχεία της ΕΕ η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί με ρυθμούς 0,5% έναντι πρόβλεψης 2,5% τον περασμένο Φεβρουάριο, στοιχείο που εκτιμάται ότι αποτυπώνει την έλλειψη καθαρής γραμμής από την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις. Για το 2016, ωστόσο, αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,9%.

Παράλληλα, η Κομισιόν προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 2,1% φέτος από το 3,5% το 2014 ενώ το 2016 θα είναι ελαφρώς υψηλότερο στο 2,2%.

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας έχει κολλήσει απ' τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση προκήρυξε πρόωρες εκλογές στο τέλος του προηγούμενου έτους. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει τροφοδοτηθεί απ' την “έλλειψη διαφάνειας” γύρω απ' τις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης, αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι ο βιομηχανικός κλάδος στη χώρα εξακολουθεί να είναι παγιδευμένος σε βαθιά ύφεση.

Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν βασίζονται στην υπόθεση ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών.  

Όπως είπε ο ίδιος "υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας" γύρω απ' την Ελλάδα τονίζοντας ότι συνεχιζονται οι διαβουλεύσεις. 


Όσον αφορά το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι φέτος θα αυξηθεί στο 180,2% πριν υποχωρήσει στο 173,5% την επόμενη χρονιά.

Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει στο 25,6% τη φετινή χρονιά και να διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα, στο 23,2% το 2016.

Ειδική αναφορά γίνεται στην χαμηλή εισπραξιμότητα των φόρων γεγονός που υποχρέωσε την Κομισιόν να περικόψει το ύψος του πλεονάσματος για το 2014 στο 0,4% έναντι αρχικής εκτίμησης για πρωτογενές πλεόνασμα 1,7%.

Η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει και το 2015 σε αποπληθωριστικό έδαφος (-1,5%) με το δείκτη τιμών καταναλωτή να εμφανίζει αύξηση 0,8% την επόμενη χρονιά.

Τέλος, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα 1,6% το 2015 και 1,3% το 2016.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει το πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 1,5% στην Ευρωζώνη, με τις εκτιμήσεις να είναι αντίστοιχα κατά 0,1 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από τις προηγούμενες προβλέψεις της. Για το 2016, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για την ΕΕ και 1,9% για την Ευρωζώνη.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοείται από θετικές οικονομικές εξελίξεις, εκτιμά η Κομισιόν, με αυτούς τους βραχυπρόθεσμους παράγοντες να στηρίζουν την κατά τ’ άλλα ήπια κυκλική ανάκαμψη της ΕΕ.

Η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές, εκτιμά η Κομισιόν, καθώς οδηγεί σε χαμηλότερα επιτόκια και δημιουργεί προσδοκίες για βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η εγχώρια ζήτηση είναι η κινητήρια δύναμη για την αύξηση του ΑΕΠ, αναμένοντας επιτάχυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης φέτος και ανάκαμψη των επενδύσεων το 2016.

Διαβάστε όλη την έκθεση της Κομισιόν - Στις σελίδες 80-81 οι αναφορές για την Ελλάδα

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: