6.5.15

Αυτά είναι τα σημεία σύγκλισης…

Σε σταχυολόγηση της τοποθέτησης του προέδρου της Κομισιόν στην κοινή δήλωσή του με τον πρωθυπουργό, προχώρησαν κυβερνητικές πηγές με...
ανεπίσημο σημείωμά τους, τονίζοντας πως:

"Μέσω της κοινής δήλωσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τοποθετήθηκε με σαφήνεια τόσο στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας όσο και σε αυτό του συνταξιοδοτικού συστήματος" ανέφερε το σημείωμα δείχνοντας ότι υπάρχει συμφωνία σε μία σειρά από ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις:

στα «κόκκινα δάνεια» ετοιμάζεται λύση-πακέτο, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και μεσολαβητή την Κομισιόν, που θα περιληφθεί στο ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο που θα αποτελέσει την κατάληξη της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, αντί σε ξεχωριστό νομοσχέδιο στο β΄εξάμηνο, όπως ως τώρα ήταν γνωστό.
στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων έχει επέλθει συμβιβασμός, με υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς στο θέμα ιδιωτικοποιήσεων όπως των περιφερειακών αεροδρομίων, του ΟΛΠ, των σιδηροδρόμων κλπ.
στα θέματα του ΦΠΑ, γίνεται λόγος για "σημαντική πρόοδος" και, όπως όλα δείχνουν, το θέμα μπορεί να κλείσει με την υποσχετική για «ενιαίο ΦΠΑ παντού» (με λίγες μόνο εξαιρέσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες που θα φορολογούνται με υπερμειωμένο συντελεστή) αντί για κατάργησης της έκπτωσης στον ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.

Το μέτρο βρίσκει καταρχήν σύμφωνους τους δανειστές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες στην απόδοση του μέτρου, αναλόγως του ύψους των νέων συντελεστών –με την Αθήνα να μιλά για 15-16% και τους θεσμούς για 19%-21%.

Η κυβέρνηση προτείνει και αποτελεσματικότερα μέτρα είσπραξης, όπως η πληρωμή με κάρτες αντί για μετρητά, αλλά δεν αποκλείεται να ισχύσουν και τα δύο ταυτόχρονα και όχι εναλλακτικά.

στα εργασιακά, συμφωνήθηκε να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά με πιο ελαστική μορφή και όχι όπως ίσχυαν στο παρελθόν.
Κοινοτικές πηγές έκαναν λόγο και για πρόοδο στα ενεργειακά θέματα, παρά την άρνηση κυβερνητικών στελεχών να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας (π.χ. ΔΕΗ)...

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: