26.5.15

Συμφωνία, δημοσκοπήσεις και «δελφίνοι» πιέζουν τον Σαμαρά...


Οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Τσίπρα με τους εταίρους και η αγωνία που υπάρχει σε όλα τα κομματικά επιτελεία, κρατούν - επί του παρόντος - στο παρασκήνιο τις συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στις οποίες βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Και...
μπορεί ο κ. Σαμαράς να ζητεί από την κυβέρνηση να κλείσει «χθες» τη συμφωνία, ωστόσο γνωρίζει ότι αυτό θα σημάνει και την έναρξη των εσωκομματικών διεργασιών στο κόμμα του και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η ΝΔ δείχνει μια απίστευτη καθίζηση σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις:

Publi Issue: 27,5% μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πανεπιστήμιο «Μακεδονίας»: Διαφορά 21 ποσοστιαίων μονάδων

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει κάθε συζήτηση για τις μετρήσεις και το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται σχεδόν οργισμένος για τον τρόπο με τον οποίο προβάλλεται η ΝΔ από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. 

Γνωρίζει ωστόσο ότι η εσωκομματική μάχη βρίσκεται μπροστά του: Τι θα κάνει η ΝΔ με τη συμφωνία που θα συνάψει ο Αλ. Τσίπρας; Πώς θα την «επικυρώσει» το κόμμα; Πώς θα διαχειριστεί την αμφισβήτηση που θα εκδηλωθεί προς το πρόσωπό του μετά την όποια συμφωνία;

Προς το παρόν περιορίζεται σε κάποιες προειδοποιητικές βολές: Από την Κρήτη μίλησε για "παιχνιδάκια" που γίνονται από πρόσωπα που βρίσκονται και εντός της ΝΔ για λόγους προσωπικών στρατηγικών. 

Όσο για το θέμα της συμφωνίας έχει ένα αρκετά ισχυρό επιχείρημα: "Πώς να πάρω θέση εγώ για μια ανύπαρκτη συμφωνία όταν ακόμη και η κυβέρνηση δεν έχει καθαρό λόγο;..." 

Όπως έχει γράψει το real.gr ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείει πολιτικές εξελίξεις ακόμη και κάλπες εκλογών εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί στο εσωτερικό του μέτωπο το πακέτο των μέτρων που θα του επιβληθεί από τους εταίρους. 

Ωστόσο, ήδη στελέχη του κόμματος όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Δένδιας έχουν χαράξει «γραμμή» προϊδεάζοντας ότι η ΝΔ δεν μπορεί παρά να ψηφίσει ακόμη και μια «κακή συμφωνία» έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους, όχι μόνο τον κίνδυνο μιας πιθανής χρεοκοπίας - η πρώην υπουργός μίλησε ευθέως για Capital Controls στις τράπεζες - αλλά και το εσωκομματικό. 

Κοινός παρονομαστής των συγκεκριμένων στελεχών: Η ΝΔ θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ εάν δεν κάνει γενναίο άνοιγμα προς την κοινωνία και εάν δεν καταθέσει τη δική της πρόταση απέναντι στο «καταστροφικό σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και τη χώρα. 

Τα προβλήματα όμως για τη ΝΔ δεν σταματούν εδώ: Ανοιχτή παραμένει ακόμη και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη ΝΔ μπροστά στην ενδεχόμενη συμφωνία. 

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και με μια δήλωσή του που θα δίνει τον τόνο της στάσης που θα κρατήσει η παράταξη στη Βουλή, στην πλειονότητά τους όμως οι γαλάζιοι βουλευτές πιστεύουν ότι θα πρέπει να διεξαχθεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και να γίνει κανονικά ψηφοφορία για το πακέτο των μέτρων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση Τσίπρα.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: