3.5.15

Λαφαζάνης: Αν δεν αλλάξουμε θετικά την κοινωνία, να παραδώσουμε τη σκυτάλη...

Λαφαζάνης: Αν δεν τα καταφέρουμε να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάληΔήλωση - βόμβα από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης...
«Αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε στο να αλλάξουμε θετικά την κοινωνία, το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε... συνέντευξη που παραχώρησε στην "Καθημερινή" 

«Η κυβέρνηση και η εξουσία -αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την εξουσία, η οποία βρίσκεται ακόμα στα χέρια μιας ολιγαρχίας του πλούτου και των ξένων "προστατών" μας- δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο και μέσο για να αλλάξουμε θετικά την κοινωνία. Αν δεν μπορούμε να το πετύχουμε, το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη. Μπορούμε, όμως, να πετύχουμε και θα πετύχουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λαφαζάνης επαναλαμβάνει τη σιγουριά του ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει στο έργο που έχει αναλάβει, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι οι κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση δεν είναι αρκετές και τονίζει την ανάγκη να ανοίξει το θέμα απομείωσης του ελληνικού χρέους.

«Αυτή την ώρα η Ελλάδα δε χρειάζεται απλώς κάποιες κόκκινες γραμμές που να διασώζουν ορισμένα κρίσιμα κεκτημένα, όσο κι αν αυτό είναι αναγκαίο. Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ένα θετικό και πολύ συνεκτικό προοδευτικό πρόγραμμα-πακέτο το οποίο να δίνει προτεραιότητα στην απομείωση του χρέους, στην παροχή ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία και στην ανάπτυξη με παραγωγικό προσανατολισμό» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

Για τις δημοσκοπήσεις, όπου εμφανίζεται ένα ποσοστό 25% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ της ρήξης και του εθνικού νομίσματος, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ επισημαίνει ότι δύσκολα μπορούν να αποτυπωθούν οι πραγματικές θέσεις και διαθέσεις των πολιτών σε σύνθετα θέματα όπως αυτό του νομίσματος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει νέος πολιτικός σχηματισμός στη βάση απλώς και μόνο της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι τα εντατικά «ανοίγματα» που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση σε Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία και πολλές άλλες χώρες, δεν αφορούν στην αποκόμιση πιστώσεων για την αποπληρωμή δόσεων στους δανειστές, αλλά συνδέονται με την προσπάθεια να εξευρεθούν συνέργειες που θα αξιοποιηθούν σε αναπτυξιακή κατεύθυνση για τη χώρα και, ασφαλώς, με την ανάγκη να διαμορφώσει η Ελλάδα μια νέα ανεξάρτητη πολιτική και αναπτυξιακή πορεία, πέρα και έξω από το δόγμα της ευρωατλαντικής υποτέλειας.

Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι με το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, ο αρμόδιος υπουργός τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα έχουν μπει στην τελική ευθεία και σύντομα θα «κλειδώσει» η συμφωνία. 

«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνησή μας κι εγώ προσωπικά, στηρίξαμε ανεπιφύλακτα τη διέλευση από το ελληνικό έδαφος ενός αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο, που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στα σύνορα με FYROM με κατεύθυνση την Κεντρική Ευρώπη. Στηρίζουμε αυτό το έργο με πλήρη επίγνωση των αντιδράσεων από τις ΗΠΑ και από ορισμένους κύκλους του ευρωπαϊκού κατεστημένου, διότι θα αοπφέρει τεράστια πολιτικά και οικονομικά οφέλη στη χώρα μας, ενώ θα υποβοηθήσει την συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και στην Ευρώπη» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: