18.5.15

Επωφελής συμφωνία χωρίς «κόκκινες γραμμές», δεν υπάρχει...

«Μια συμφωνία δεν μπορεί να είναι επωφελής αν δεν υπάρχουν τα στοιχεία που στοιχειοθετούν τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά την - σύντομη αυτή την φορά- ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 
Ο Σακελλαρίδης δήλωσε επίσης ότι έχει...
σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - εταίρων, αν και παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά.


«Δεν έχουμε κάποιο φετίχ με τις κόκκινες γραμμές, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα συστατικά μιας συμφωνίας ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει τέσσερα προαπαιτούμενα: Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση του χρέους, να μην υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς - συντάξεις και να υπάρχει ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, η κυβέρνηση επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου, ώστε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα ρευστότητας. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι συνομιλίες στο Brussels Group μέσω τηλεδιασκέψεων και εκτίμησε ότι έως τη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας θα γίνουν και δια ζώσης επαφές.


Κληθείς να απαντήσει για το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει κανονικά την επόμενη δόση στο ΔΝΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι ευθύνη της κυβέρνησης είναι να είναι συνεπής στις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις εντός και εκτός Ελλάδος και ζήτησε να επιδειχθεί συνέπεια και από την πλευρά των πιστωτών.


Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διαρροών στις τάξεις των συγκυβερνώντων κομμάτων, όταν η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, σημείωσε ότι για να προωθηθεί στη Βουλή θα σημαίνει ότι θα έχει τα χαρακτηριστικά που θα ορίζονται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής.



 Eπίσης, δεν γνωρίζει τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για πρόταση “take it or leave it” από την πλευρά των δανειστών. «Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, κάτι απτό στα χέρια μας. Είτε εμείς θέταμε κάτι τέτοιο ζήτημα προς την πλευρά των πιστωτών, είτε οι πιστωτές προς εμάς με τη μορφή τελεσιγράφου, αυτό είναι το “take it or leave it”, κάτι τέτοιο δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε στην επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης. Γιατί τραυματίζει και τον ίδιο τον διάλογο ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Καλό είναι να μην μπαίνουν τελεσίγραφα. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και θα πρυτανεύσουν οι φωνές οι οποίες συντείνουν σε μια αμοιβαία επωφελή λύση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε, τέλος, ότι «για εμάς δεν υπάρχει δίλημμα συμφωνία ή στάση πληρωμών, κινούμαστε για μια αμοιβαία επωφελή λύση».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: