14.5.15

Το σχέδιο για πολιτική συμφωνία...

Το σχέδιο για πολιτική συμφωνία - Media
Υπόθεση δύο εβδομάδων είναι το κλείσιμο της τελικής συμφωνίας. Αυτό υποστηρίζει η Αθήνα, η οποία δείχνει να...
επισπεύδει και να επαναχαράσσει την τακτική της ύστερα από το Eurogroup της 11ης Μαΐου, το οποίο δεν έλυσε τα ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας.

Παρότι στο Eurogroup το ζήτημα της χρηματοδότησης συνδέεται με την «επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» (μολονότι αφήνεται στη «δημιουργική ασάφεια», οι δανειστές δεν κρύβουν ότι εννοούν την πέμπτη αξιολόγηση) και τη συμφωνία, καταρχήν, στο τεχνικό επίπεδο των θεσμών, η ελληνική πλευρά «τρέχει» διεκδικώντας μια πολιτική λύση, στη λογική του «αμοιβαία επωφελούς συμβιβασμού». Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό συμβούλιο της Τρίτης με τη φράση «κάναμε όσα μας αναλογούν, σειρά έχουν οι εταίροι».

Το σκεπτικό της κυβέρνησης δεν είναι καινούργιο. Ακόμη κι αν η άλλη πλευρά εμφανίζεται άκαμπτη στις απαιτήσεις της και προσθέτει συνεχώς νέες (π.χ. ενιαίος ΦΠΑ 23%), στο τέλος δεν θα ρισκάρει μια γενική οικονομική αποσταθεροποίηση στην ευρωζώνη ή και διεθνώς προκειμένου να επιβάλει τις απόψεις της. Ειδικά για τη Μέρκελ το κυβερνητικό επιτελείο κάνει την εκτίμηση ότι στη λήξη της θητείας της δεν θα ήθελε να «σκάσει» στα χέρια της το ελληνικό πρόβλημα και να χρεωθεί τον ακρωτηριασμό της ευρωζώνης, με ό,τι συνέπειες θα επιφέρει αυτό.

Ως εκ τούτου, το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να θέσει σε πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Ρίγα της Λετονίας στις 20 - 21 Μαΐου, ενώ θα επιδιωχθεί έκτακτο Eurogroup αμέσως μετά, στις 22 ή τις 23 του μήνα. Το διάστημα που μεσολαβεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές με αξιωματούχους και ηγέτες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή».



Πλήρης λίστα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης τις αμέσως επόμενες μέρες, όπως συζητήθηκε και χαράχθηκε στις συσκέψεις του κυβερνητικού συμβουλίου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, περιλαμβάνει τη διαμόρφωση μιας πλήρους λίστας με τα σημεία που έχουν συζητηθεί και συγκεκριμένα μια πλήρη καταγραφή των κοινών τόπων, των υποχωρήσεων που κάνει η ελληνική πλευρά και των «κόκκινων γραμμών» της.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Μαρίας Μητσοπούλου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: