14.5.15

Σακελλαρίδης: Η συμφωνία δεν θα ξεφεύγει από τις κόκκινες γραμμές...

Σακελλαρίδης:  Εμείς έχουμε προσπαθήσει πολύ, είναι καιρός να καταβάλουν και οι εταίροι λίγη προσπάθεια
-Εμείς έχουμε προσπαθήσει πολύ, είναι καιρός να καταβάλουν και οι εταίροι λίγη προσπάθεια.
-Tι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την αναφορά του Βαρουφάκη στο συνέδριο του Economist, για σενάριο μετάθεσης πληρωμών ομολόγων της ΕΚΤ.
 -Επιβεβαίωσε ότι οι δανειστές έχουν ρίξει στο τραπέζι πρόταση για μισθούς 700 ευρώ. 
-«Eυελπιστούμε ότι τη Γιουροβίζιον θα τη μεταδώσει η ΕΡΤ»...
Την άποψη ότι η συμφωνία που θα έρθει δεν θα ξεφεύγει από τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζοντας ότι...
η κυβέρνηση δεν επιθυμεί το 
σενάριο ρήξης. «Η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη που θα ακολουθήσει την Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων όσοι συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης.


Μιλώντας για τις κόκκινες γραμμές είπε ότι η ελληνική πλευρά βάζει εμφατικά το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογιών συμβάσεων και τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού. «Δεν μπαίνουμε στη λογική της μείωσης των συντάξεων. Εμείς βάζουμε θέματα όπως περιορισμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων - όχι, όμως, για θεμελιωμένα δικαιώματα - για εθελουσίες εξόδους». ανέφερε.

«Έχει προχωρήσει πολύ η διαπραγμάτευση και έχει υπάρξει πρόοδος. Εμεις έχουμε καταβάλει προσπάθεια, είναι καιρός να καταβάλουν και οι εταίροι έστω και λίγη προσπάθεια» συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Σακελλαρίδης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί διάγγελμα Τσίπρα όπως το διάγγελμα Παπανδρέου στο Καστελόριζο ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «το περιεχόμενο ενός διαγγέλματος όπως αυτό του Παπανδρέου δεν θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από αυτή την κυβέρνηση, η ουσία αυτού του διαγγέλματος δεν θα επαναληφθεί από αυτή την κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ο κ. Σακελλαρίδης εξήγησε ότι «ο χρόνος και το ενδεχόμενο κατάθεσης είτε ενός νομοσχεδίου ανά θέμα ή ενός νομοσχεδίου για περισσότερα θέματα θα εξεταστεί ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Όσον αφορά τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης στο συνέδριο του Economist για σενάριο μετάθεσης πληρωμών ομολόγων της ΕΚΤ ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «δεν είναι θέμα να μην πληρώσουμε, όταν μιλάμε για το χρηματοδοτικό κενό ενδέχεται να υπάρχουν πολλές επιλογές για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί» ενώ για το ΦΠΑ είπε ότι «αυτό που είπε ο ΥΠΟΙΚ είναι ότι αν υπάρξει κάποιο μέτρο για το ΦΠΑ θα ήταν να γίνει μετά το καλοκαίρι για να μην υπάρχουν αρρυθμίες».

Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στρατηγικής αφού, όπως είπε, «για εμάς η διαπραγμάτευση έχει πολλά επίπεδα και πολιτικά και τεχνικά. Στην ουσία εχθές το βράδυ στο κυβερνητικό συμβούλιο αυτό που επιβεβαιώθηκε η σταθερή θέση της κυβέρνησης να παραμείνει στη λαϊκή εντολή που πήρε στις 25 Ιανουαρίου».

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι οι δανειστές έχουν ρίξει στο τραπέζι πρόταση για μισθούς 700 ευρώ στο Δημόσιο λέγοντας ότι «η θέση αυτή έχει εκφραστεί πολλές φορές για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα. Εκεί υπάρχει ένα ζήτημα πίεσης που μπαίνει από την πλευρά των θεσμών» παραπέμποντας σε όσα δήλωσε την Τετάρτη ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πληρωμής των οφειλών του Δημοσίου λέγοντας ότι γνωρίζουμε το πρόβλημα της ρευστότητας και δεν το κρύβουμε κάτω από το χαλάκι.

Άφησε, επίσης, για μια ακόμη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος λέγοντας ότι αν υπάρχει συμφωνία που αντιβαίνει στη λαϊκή ετυμηγορία τότε η κυβέρνηση δεν θα φοβηθεί τη λαϊκή ετυμηγορία προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις ξένων ηγετών για το θέμα δεν μπαίνουν στο ζύγι της κυβέρνησης για μια τέτοια απόφαση.

Ο κ. Σακελλαρίδης ρωτήθηκε και για το αν την Γιουροβίζιον θα μεταδώσει η ΕΡΤ ή η ΝΕΡΙΤ αφού ρώτησε για το πότε θα υπάρξει η μετάδοση της εκδήλωσης (σ.σ. την Τρίτη ο α΄ ημιτελικός) απάντησε ότι «ευελπιστούμε ότι τη Γιουροβίζιον θα τη μεταδώσει η ΕΡΤ».


πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: