30.5.15

Βρέθηκαν τα χαμένα μπρούτζινα άλογα του Χίτλερ...

Δείτε τις φωτογραφίες...
Δύο μπρούντζινα αγάλματα που αναπαριστούσαν άλογα σε φυσικό μέγεθος και ήταν τοποθετημένα κατά το παρελθόν στην είσοδο της Καγκελαρίας του Αδόλφου Χίτλερ εντόπισε πρόσφατα η γερμανική αστυνομία.
 
Για δεκαετίες, τα χάλκινα αγάλματα είχαν... εξαφανιστεί από προσώπου γης από τη χρονιά που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αστυνομικών, τα χαμένα αγάλματα, που είχαν κατασκευαστεί επί Τρίτου Ράιχ, βρέθηκαν σε αποθήκη στη Ρηνανία - Παλατινάτο.
Προκειμένου να τα βρουν, οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν περισσότερες από δέκα επιχειρήσεις σε πέντε κρατίδια, έχοντας στο στόχαστρο οκτώ κακοποιούς που εμπορεύονταν έργα τέχνης. Το Spiegel αναφέρει ότι οι έμποροι ζητούσαν 4 εκατ. ευρώ στη μαύρη αγορά για τα άλογα, τα οποία είχαν καταφέρει να επιβιώσουν μιας οδύσσειας.
Ανάμεσα στα αγάλματα που εντοπίσθηκαν από τη γερμανική αστυνομία περιλαμβάνονται αυτά των αλόγων καθώς και ανάγλυφα, έργα των Γιόζεφ Τόρακ και Αρνο Μπρέκερ.
Ο Χίτλερ, την εποχή της απόλυτης δύναμής του, είχε παραγγείλει χιλιάδες μπρούντζινα και μαρμάρινα αγάλματα, καθώς προσπαθούσε να μετατρέψει το Βερολίνο στην παγκόσμια μητρόπολη Γκερμάνια. Ανάμεσα σε αυτά ήταν τα «άλογα που περπατούν» του Τόρακ, τα οποία ο Χίτλερ θαύμαζε από το γραφείο του στη νέα Καγκελαρία.
Καθώς η Γερμανία έχανε τον πόλεμο το 1945, τα γλυπτά μεταφέρθηκαν ανατολικά της γερμανικής πρωτεύουσας. Επανεμφανίστηκαν κατά το 1950 στον στρατώνα του Κόκκινου Στρατού στο Εμπερσβάλντε της τότε Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όπου παρέμειναν περί τα 38 χρόνια. Το πέρασμα των ετών άφησε πάνω τους τα σημάδια του. Τα άλογα ήταν βαμμένα χρυσά, έφεραν τρύπες από σφαίρες, ενώ οι ουρές τους είχαν σπάσει.

Έπειτα από δεκαετίες, ένας ιστορικός τα ανακάλυψε και έγραψε γι’ αυτά το 1989. Ύστερα από λίγες εβδομάδες τα αγάλματα εξαφανίστηκαν και πάλι. Κατά πάσα πιθανότητα, το καθεστώς τα είχε πωλήσει. Έκτοτε δεν τα ξαναείδε ποτέ κανείς μέχρι που εντοπίστηκαν την Τετάρτη σε αποθήκη στο Μπαντ Ντιρκχάιμ, στο κρατίδιο της Ρηνανίας - Παλατινάτου.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: