10.5.15

«Μισογεμάτο» βλέπει το ποτήρι των διαπραγματεύσεων ο Γιούνκερ Αισιοδοξία...

Θετικά μηνύματα στέλνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα.  «Το Eurogroup βλέπει σημαντικές... προσεγγίσεις» είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), η οποία  επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ στο οποίο αναφέρει ότι πλέον βλέπει «μισογεμάτο» το ποτήρι των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα.

 
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται κύκλους που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις, κατά την τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup την Παρασκευήέγιναν «σημαντικές προσεγγίσεις» σε πολλά ζητήματα, αν και ακόμη δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για πλήρη υπέρβαση των εμποδίων.

Την πρόοδο των διαπραγματεύσεων επισημαίνει και ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος σε εσωτερικό έγγραφο επεσήμανε ότι πλέον βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο», ύστερα και από τις 3 τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε την τελευταία εβδομάδα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας «έριξε νερό στο ποτήρι με το κρασί του» αναφορικά με την ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων ύψους 17 δισεκ. ευρώ, ενώ προτίθεται να υιοθετήσει ενιαίο ΦΠΑ με τον μειωμένο να παραμένει μόνο για κάποια πρώτης ανάγκης προϊόντα. Παράλληλα σύμφωνα με την FAS ο Έλληνας πρωθυπουργός στην επικοινωνία του με τον Γιούνκερ εμφανίστηκε πρόθυμος να εξετάσει την παροχή 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 700 ευρώ, αλλά περισσότερα από 500.

Η ίδια εφημερίδα πάντως φιλοξενεί συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποιεί για τον υπαρκτό κίνδυνο να γλιστρήσει η Ελλάδα στην χρεοκοπία.

Την ίδια στιγμή, έκκληση προς την Αθήνα και τους δανειστές απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, ζητώντας τους να σημειώσουν πρόοδο στις συζητήσεις για μία συμφωνία σε μεταρρυθμίσεις που θα «ξεκλειδώσουν» τη χρηματοδότηση, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει plan B σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

«Αν δουλεύεις σε ένα plan B, ουσιαστικά έχεις εγκαταλείψει το plan Α», τόνισε ο Νο2 ισχυρός άντρας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να κάνουν τα πάντα προκειμένου να έχουν επιτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Όσο για το αν εκτιμά ότι θα υπάρχει σημαντική εξέλιξη στο Eurogroup της Δευτέρας, ο Τίμερμανς απαντά: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι απτή πρόοδος. Η Κομισιόν, μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε αυτό να γίνει δυνατό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: