25.5.15

"Εφυγε" ο τρομπετίστας, Μάρκους Μπελγκρέιβ...


Ο Αμερικανός τρομπετίστας Μάρκους Μπελγκρέιβ, ο οποίος έπαιξε με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ, όπως ο Ρέι Τσαρλς και ο Ντίζι Γκιλέσπι, απεβίωσε χθες σε ηλικία 78 ετών.
Ο...
μουσικός, που καταγόταν από το Ντιτρόιτ, απεβίωσε στο Αν Άρμπορ του Μίτσιγκαν από καρδιακή ανεπάρκεια, ανέφερε η εφημερίδα Detroit Free Press.

Ο Μπελγκρέιβ άσκησε μεγάλη επιρροή στη σκηνή της τζαζ του Ντιτρόιτ και συνέχισε να παίζει σχεδόν μέχρι τον θάνατό του – συμμετέχοντας ακόμη και από το κρεβάτι του νοσοκομείου σε σύντομα jam sessions μαζί με άλλους μουσικούς, ανέφερε η εφημερίδα.

"'Ήταν μέντορας ολόκληρων γενιών μουσικών, και, χωρίς εκείνον, η μουσική δεν θα είχε αποκαλυφθεί σε πολλούς από εμάς", δήλωσε ο μπασίστας Ρόντνι Γουαϊτάκερ στην Detroit Free Press.

Ο Μάρκους Μπελγκρέιβ έγινε επαγγελματίας τρομπετίστας σε ηλικία 12 ετών και έπαιξε με τον Ρέι Τσαρλς στα τέλη της δεκαετίας του '50 και στις αρχές της δεκαετίας του '60.

Έπαιξε επίσης μαζί με άλλα μεγάλα ονόματα της αμερικανικής τζαζ όπως ο Μαξ Ρόατς και ο Τσαρλς Μίνγκους.

"Αν είχα τον Μάρκους Μπελγκρέιβ, το γκρουπ μου θα ήταν το καλύτερο", είχε δηλώσει ο Μίνγκους στο περιοδικό Down Beat το 1975, εκφράζοντας τη λύπη του για το ότι δεν είχε καταφέρει να πείσει τον Μπελγκρέιβ να εγκαταλείψει το Ντιτρόιτ για τη Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: