27.5.15

Σάλλας: Απαραίτητη για τη χώρα η επίτευξη συμφωνίας...

Τράπεζα Πειραιώς: Καθαρά κέρδη 23 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο...

crimenet.gr

«Η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμικούς εταίρους είναι απαραίτητη για τη χώρα, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες και να...
επανέλθει η εμπιστοσύνη στην οικονομία και την ελληνική αγορά» δήλωσε, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, ο Μιχάλης Σάλλας.

«Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, την πρόσβασή του σε φθηνότερες πηγές χρηματοδότησης και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας» είπε ο κ. Σάλλας και πρόσθεσε:


Η αποκατάσταση της ρευστότητας είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτός είναι και ο προσφορότερος τρόπος για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, καθώς επιτρέπει την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και την άσκηση αναδιανεμητικής πολιτικής για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων. Η Τράπεζα Πειραιώς προετοιμάζεται, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ευθύνες και το ρόλο της στην ελληνική οικονομία.

Τράπεζα Πειραιώς: Καθαρά κέρδη 23 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο...

Καθαρά κέρδη 23 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2015 ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς.

«Η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμικούς εταίρους είναι απαραίτητη για τη χώρα, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες και να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην οικονομία και την ελληνική αγορά. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, την πρόσβασή του σε φθηνότερες πηγές χρηματοδότησης και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Η αποκατάσταση της ρευστότητας είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτός είναι και ο προσφορότερος τρόπος για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, καθώς επιτρέπει την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και την άσκηση αναδιανεμητικής πολιτικής για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων. Η Τράπεζα Πειραιώς προετοιμάζεται, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ευθύνες και το ρόλο της στην ελληνική οικονομία», δήλωσε, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε δηλώσεις του ο Άνθιμος Θωμόπουλος, CEO της τράπεζας, ανέφερε ότι, «παρά την οικονομική αβεβαιότητα που επηρέασε αναπόφευκτα τόσο τη ρευστότητα όσο και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, τα αποτελέσματα του ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε -69 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015 έναντι -246 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Ειδικά, η τράπεζα στην Ελλάδα κατέγραψε το πρώτο θετικό αποτέλεσμα 23 εκατ. ευρώ, μετά το πρώτο τρίμηνο του 2011».

«Η βελτίωση του αποτελέσματος οφείλεται στην ενίσχυση των λειτουργικών αποτελεσμάτων που ανήλθαν στα 266 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα από την άνοδο των καθαρών εσόδων, αλλά και τη συγκράτηση του κόστους λειτουργίας. Εντούτοις, οι εκροές καταθέσεων, από την αρχή του έτους, προσέγγισαν το 15%, με αποτέλεσμα την αύξηση της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα. Ταυτόχρονα, ο σχηματισμός νέων καθυστερήσεων αυξήθηκε ελαφρά, ανακόπτοντας την πτωτική τάση των τελευταίων τριμήνων. Παρά ταύτα, ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε στο επίπεδο του 57% από 51% το Μάρτιο 2014. Η κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου παραμένει ισχυρή, με το δείκτη Common Equity Tier I να διαμορφώνεται στο 11,9% το Μάρτιο 2015.

Η Τράπεζα Πειραιώς, συμβάλλοντας στη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, απορρόφησε τον Απρίλιο 2015 την Πανελλήνια Τράπεζα. Επίσης, κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία πώλησης της θυγατρικής της Piraeus Bank Egypt, ενισχύοντας περαιτέρω το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου», πρόσθεσε.

Στο πρώτο τρίμηνο 2015, οι προβλέψεις για δάνεια ανήλθαν στα 278 εκατ. ευρώ από 481 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Οι καταθέσεις πελατών ομίλου διαμορφώθηκαν στα 46,5 δισ.ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 15% ή περίπου 8 δισ. ευρώ έναντι του τέλους 2014. Η μεταβολή αυτή είναι σχεδόν ευθυγραμμισμένη με τη μείωση που παρατηρήθηκε στην αγορά καταθέσεων στην Ελλάδα (-14%).

Τα δάνεια προ προβλέψεων και προσαρμογών διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαρτίου 2015 σε 71,4 δισ. ευρώ, προσαρμόζοντας τη θετική επίδραση της ισοτιμίας CHF και USD (1,1 δισ.ευρώ), τα δάνεια του ομίλου παρουσίασαν πτώση της τάξης του 1% στο πρώτο τρίμηνο 2015, (εξαιρώντας το εποχικό δάνειο ΟΠΕΚΕΠΕ στο τέλος του 2014), που αποδίδεται στην τάση απομόχλευσης, λόγω των οικονομικών συνθηκών, αλλά και στις διαγραφές. Τα δάνεια στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 64,5 δισ. ευρώ και στο εξωτερικό στα 6,9 δισ. ευρώ (10% επί των συνολικών δανείων). Τα δάνεια προς επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 65% του συνόλου των δανείων του ομίλου και τα δάνεια προς ιδιώτες το 35% (25% στεγαστικά και 10% καταναλωτικά). Τα δάνεια μετά από προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 55,7 δισ. ευρώ. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 120% το Μάρτιο 2015, λόγω της επίπτωσης των εκροών καταθέσεων από 101% (χωρίς το δάνειο ΟΠΕΚΕΠΕ) το Δεκέμβριο 2014.

Ο σχηματισμός των νέων δανείων σε καθυστέρηση, που σχεδόν μηδενίσθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2014, μετά από μακρά πορεία αποκλιμάκωσης, παρουσίασε ελαφρά αντιστροφή της τάσης στο πρώτο τρίμηνο του 2015, λόγω της εξελισσόμενης οικονομικής αβεβαιότητας και διαμορφώθηκε στα +0,3 δισ.ευρώ. Αναλυτικότερα, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση ως ποσοστό των συνολικών δανείων εμφάνισαν άνοδο στο 0,38% επί των δανείων. Η ταχύτερη δυνατή εξάλειψη της τρέχουσας αβεβαιότητας, μέσω της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην επάνοδο της πτωτικής τάσης στα νέα δάνεια σε καθυστέρηση.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών προς το σύνολο των δανείων του ομίλου, μετά και τις διαγραφές περίπου 0,3 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο 2015, διαμορφώνεται οριακά ανοδικός στο 38,9% στο τέλος Μαρτίου 2015 από 38,8% το Δεκέμβριο 2014 (με προσαρμογή για το εποχικό δάνειο ΟΠΕΚΕΠΕ το οποίο αποπληρώθηκε στις αρχές του 2015).

Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, διαμορφώθηκε στο τέλος Μαρτίου 2015 στο 56,5% (Ελλάδα 56,3%, διεθνείς δραστηριότητες 58,3%) από 50,7% τον Μάρτιο 2014. Εάν προστεθούν τα ενσώματα καλύμματα και οι εξασφαλίσεις, η κάλυψη διαμορφώνεται σε 122%...

Δεν υπάρχουν σχόλια: