19.5.15

Η ώρα της αλήθειας...

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Πρόταση σοβαρή, σχετικά κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, παρά τις γκρίζες ζώνες; 

Ή πρόταση-λαγός, για να «καεί»...
εκ προοιμίου, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να νίψει τας χείρας της σε περίπτωση που τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία κυβέρνησης-εταίρων;

Η φερόμενη ως πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες συμφωνία με τους εταίρους μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή, κάτι που παραδέχονται στο παρασκήνιο και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Απέχει παρασάγγας από το περίφημο e-mail Χαρδούβελη και δίνει άμεσα χρηματοδοτική ανάσα στη χώρα με την εισροή συνολικά 3,7 δισ. ευρώ.

«Γκρίζα ζώνη» η αποχώρηση του ΔΝΤ από τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και η ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η πρόταση διέρρευσε χθες σε ιστοσελίδα («Το Βήμα») και τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ούτε επιβεβαίωναν ούτε διέψευδαν την ύπαρξή της. Οι υποψίες για τη διαρροή πέφτουν στη γερμανική πλευρά, στην οποία προφανώς και την απέστειλε, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ποιο το συμφέρον για τη διαρροή;

Από την ανάγνωση των προτεινόμενων προκύπτει ότι τα μέτρα είναι πολύ κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχουν διαμορφωθεί βεβαίως μετεκλογικά και μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Απέχουν όμως από τις θέσεις της Γερμανίας. Υπάρχουν υποψίες ότι υπάρχουν και άλλα κείμενα, πολύ σκληρότερα από αυτό που διέρρευσε.

Η αλήθεια θα φανεί τις επόμενες ημέρες, αφού την Πέμπτη είναι η σύνοδος κορυφής στη Ρίγα και έχει ήδη διαμηνυθεί στην κυβέρνηση από τους «εταίρους» ότι δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση εκεί.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει στη διάθεσή του τρεις μέρες για να διερευνήσει το εσωτερικό του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου ώστε να εμφανιστεί ως ενιαίο και αρραγές κόμμα, πείθοντας όσους ζητούν ρήξη - και δεν είναι λίγοι.

Οι προθεσμίες για τη χώρα είναι παραπάνω από ασφυκτικές, το παραδέχτηκε άλλωστε χθες και ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΣΕΒ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: