22.5.15

Πού κλειδώνει ο νέος ΦΠΑ...

Πού κλειδώνει ο νέος ΦΠΑΤο μπαράζ προτάσεων και το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης...
Σενάρια επί σεναρίων και εκατέρωθεν απορρίψεις περιλαμβάνει η διαπραγμάτευση στο Brussels Group σχετικά με τις...
αλλαγές στον ΦΠΑ.

Το παζάρι ξεκίνησε από το σενάριο Βαρουφάκη που κράτησε περίπου 12 ώρες, καθώς το απέρριψαν οι δανειστές. Προέβλεπε διπλούς συντελεστές 15% με κάρτα 18% χωρίς κάρτα για την συντριπτική πλειοψηφία των αγαθών και υπηρεσιών και 6,5% με κάρτα 9,5% χωρίς για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες.

Την Πέμπτη το πρωί η ελληνική πλευρά κατέθεσε το Plan B με τρεις συντελεστές. 7% για τα βασικά είδη διατροφής, τα φάρμακα και τα βιβλία, 14% για ξενοδοχεία, τρόφιμα και εστίαση και 23% για τα υπόλοιπα. Και αυτή η πρόταση όμως απερρίφθη από τους θεσμούς.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέθεσαν τη δική του πρόταση για δύο συντελεστές. 

Ενιαίος συντελεστής 23% στον οποίο θα ενταχθούν τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες με εξαίρεση κάποια τρόφιμα και τα φάρμακα τα οποία θα μπουν σε συντελεστή 11%.

Η πρόταση αυτή απερρίφθη από την ελληνική πλευρά, ωστόσο το παζάρι τώρα ξεκινάει και δεν αποκλείεται η συμφωνία να κλείσει σε συντελεστές στο 10% και 20%, πρόταση την οποία φέρεται να στηρίζει το ΔΝΤ.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα ενταχθούν στον κάθε συντελεστή.

Φφάρμακα, ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου σήμερα εντάσσονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%. Στο σενάριο των δανειστών, ο υπερμειωμένος συντελεστής καταργείται, οπότε αν μεταφερθούν στο 10 - 11% θα σημειωθεί ανατίμηση.

Οι δανειστές επιμένουν για ένταξη στον συντελεστή 10% ή 11% ορισμένων βασικών ειδών διατροφής...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: