5.5.15

«Σιγήν ιχθύος» από τη «Μακεδονία» για το όνομα του υπουργού...





Κρυφό συνεχίζει να κρατάει η εφημερίδα «Μακεδονία», που πήρε τη σκυτάλη από τη «Θεσσαλονίκη», το όνομα του αναπληρωτή υπουργού που -σύμφωνα με δημοσίευμα του δημοσιογραφικού συγκροτήματος- φέρεται να μετέφερε 80.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο τον Μάρτιο.

Με σημερινό δημοσίευμα η «Μακεδονία» επανέρχεται στο θέμα, αναφέροντας ότι... επικοινώνησε μαζί του αλλά ο ίδιος «ζήτησε επιτακτικά να μην αναφερθεί επ' ουδενί το όνομά του» και περιορίστηκε να αναφέρει «ότι σε διάστημα πριν μπει στην κυβέρνηση, προέβη σε μεταφορά χρημάτων προς το εξωτερικό χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία».

Ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, συμπλήρωσε ότι η σύζυγός του κινεί χρήματα αλλά δεν γνωρίζει τι κάνει η σύζυγός του, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει λογαριασμός στο Λουξεμβούργο» και πρόσθεσε ότι η κόρη του θα σπουδάσει στο εξωτερικό, οπότε είναι εύλογο να χρειαστούν κάποια χρήματα για τις σπουδές της.

Ακόμη διέψευσε το δημοσίευμα απειλώντας ότι θα στραφεί δικαστικά εναντίον της εφημερίδας αν δημοσιοποιηθεί το όνομά του, ενώ στο ίδιο δημοσίευμα φέρεται να παραδέχεται ότι το 1992 δούλευε στο Βέλγιο και προφανώς είχε τραπεζικές συναλλαγές την περίοδο εκείνη, όχι όμως και την περίοδο της υπουργίας του.

Το χρονικό της υπόθεσης

Την καταγγελία ότι αναπληρωτής υπουργός της κυβέρνησης μετέφερε στο Λουξεμβούργο 80.000 ευρώ δημοσιοποίησε χτες η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», χωρίς όμως να προχωρά σε περαιτέρω κρίσιμες λεπτομέρειες.

Η τοπική εφημερίδα ανέφερε ότι κατέχει στοιχεία βάσει των οποίων έγινε μεταφορά χρημάτων μέσα στον Μάρτιο, «δηλαδή περίπου δύο μήνες από την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων από το εν λόγω στέλεχος, και μάλιστα όχι τμηματικά αλλά με μία και μόνη συναλλαγή».

Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι «το ποσό μεταφέρθηκε από υποκατάστημα της Eurobank σε τραπεζικό ίδρυμα του Λουξεμβούργου», πως «τα χρήματα ανήκουν σε αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος έχει άμεση εμπλοκή στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης» και ότι η εφημερίδα «αποφεύγει προς το παρόν να δημοσιοποιήσει [τα στοιχεία του αναπληρωτή υπουργού], επειδή δεν κατέστη χθες δυνατή η επικοινωνία μαζί του, προκειμένου να φιλοξενηθεί και η δική του γνώμη».

Δικαιολογούσε δε την απόφασή της λέγοντας ότι «το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικό πλήγμα στον ίδιο και στην κυβέρνηση, στην περίπτωση που η αιτιολόγηση για τη μεταφορά των χρημάτων δεν είναι επαρκής».

Για το θέμα ο Αδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε ερώτηση στον Π. Νικολούδη, ρωτώντας αν ευσταθεί το δημοσίευμα, ενώ ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κώστας Καραγκούνης, ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να υπάρξει σχετική ενημέρωση. Ο δε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου, απευθυνόμενος στη Νάντια Βαλαβάνη, είπε ότι «στα δημοσιογραφικά γραφεία λένε για υπουργό με ένα Μ, όχι με ένα Ν. Αυτό το λάθος μήνυμα πρέπει να το απαντήσει η κυβέρνηση. Αν ισχύει, να αποδοθούν ευθύνες». Η αναπληρώτρια υπουργός απάντησε: «Συμφωνώ μαζί σας. Χρειάζεται άμεση απάντηση. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Κύκλοι του Μαξίμου αντέδρασαν έντονα ζητώντας από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» «στην αυριανή της έκδοση, στην ίδια σελίδα, να αναφέρει το όνομα του αναπληρωτή υπουργού, το ποσό και τα στοιχεία του λογαριασμού». Τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υπογράμμισαν μάλιστα σε έντονο ύφος ότι αν δεν το πράξει η εφημερίδα, «τότε θα μιλάμε για πρακτική που ξεπερνάει τα όρια της χυδαίας προβοκάτσιας. Ας το πράξει αυτό για να υπάρξει και η ανάλογη απάντηση».

Αναφορικά δε με την ανακοίνωση Καραγκούνη, κύκλοι του Μαξίμου έλεγαν σε ειρωνικό τόνο: «Περιμένουμε τον κ. Καραγκούνη να πιέσει την εφημερίδα “Θεσσαλονίκη” να δημοσιεύσει τα στοιχεία του αναπληρωτή υπουργού. Θα βοηθούσε πολύ στη μάχη κατά της διαφθοράς!».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν νωρίτερα χτες το μεσημέρι ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, είχε δηλώσει την άγνοιά του για το δημοσίευμα, επιφυλασσόμενος να σχολιάσει εν ευθέτω χρόνω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη από τα κορυφαία κλιμάκια του Μαξίμου επικοινώνησαν με πρόσωπα στην κυβέρνηση, που μπορεί να ταιριάζουν με την (ομολογουμένως αόριστη) περιγραφή που δημοσίευσε η εφημερίδα. Από τις επικοινωνίες δεν προέκυψε κανένα «περίεργο» στοιχείο, εξ ου και υπήρξε η έντονη ανεπίσημη αντίδραση από το Μαξίμου.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: