27.5.15

Στο Μέγαρο Μαξίμου γράφουν τη συμφωνία...

Στο Μέγαρο Μαξίμου γράφουν τη συμφωνίαΤι ζητούν οι δανειστές...
Αισιοδοξία για συμφωνία ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο επικρατεί στην κυβέρνηση, με την διαπραγμάτευση να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση.

Όπως αποκάλυψε...
ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, το τελικό σχέδιο της συμφωνίας έχει αρχίσει ήδη να γράφεται και θα περιλαμβάνει τα μέτρα τα οποία θα δεσμεύεται να λάβει η Αθήνα αλλά και τη χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα, καθώς και ένα πακέτο επενδύσεων.

Το σχέδιο της συμφωνίας θα φύγει από το Μέγαρο Μαξίμου με την προσωπική πινελιά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο - Τι ζητούν οι δανειστές

Το θέμα του ΦΠΑ παραμένει για την ώρα ανοικτό καθώς οι δανειστές ζητούν επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν, η Αθήνα προτείνει τρεις συντελεστές (7%,14% και 22%), με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο, ενώ οι θεσμοί ζητούν δύο συντελεστές. Κρίσιμο στοιχείο, για την ελληνική πλευρά, είναι να υπάρχει μεν ανακατανομή των βαρών και παράλληλα να μην είναι τέτοιες οι μεταβολές που θα διαταράξουν την καταναλωτική συμπεριφορά.

Για τον ΦΠΑ οι δανειστές επιμένουν σε έναν συντελεστή με κάποιες εξαιρέσεις.

Στα εργασιακά φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος. Η Αθήνα προτείνει ένα μοντέλο με βάση το Διεθνές Γραφείο Εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις (φθινόπωρο 2015 – Απρίλιος 2016). Στην πρόταση φαίνεται να συμφωνούν οι δανειστές.

Στο ασφαλιστικό φαίνεται ότι θα υπάρξει αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έως το 2017.

Η Ελλάδα θα να ανοίξει η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος μετά από αναλογιστικές μελέτες που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμότητά του και θα κοπούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, από το οποίο θα εξαιρούνται όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ανοικτό είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, καθώς υπάρχει διαφορά 1 δισ. ευρώ από τους θεσμούς. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι τα 2/3 αυτής της διαφοράς έχουν να κάνουν με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Αθήνα και οι θεσμοί υπολογίζουν αυτό το ύψος. Σε κάθε περίπτωση το κενό αυτό προτείνεται να καλυφθεί από έσοδα από ΦΠΑ και περιστολή δαπανών...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: