4.5.15

«Εχει “κόκκινες γραμμές” η κυβέρνηση και τις εννοεί»...

«Κανείς δεν έχει ζητήσει «προληπτικό έλεγχο κομματικής νομιμότητας»» για τις αποφάσεις της κυβέρνησης υπογραμμίζει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, σε συνέντευξη του στην "Εφημερίδα των Συντακτών" και τάσσεται υπέρ της... διενέργειας δημοψηφίσματος αν τεθεί «κρίσιμο ερώτημα» στην κυβέρνηση από τους εταίρους. Επισημαίνει δε ότι «ούτε η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ διακυβεύεται ούτε η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα»

• Συμπληρώνονται 100 ημέρες θητείας της κυβέρνησης. Ορισμένοι μιλούν για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης...

Η νέα κυβέρνηση, σ’ ένα περιβάλλον όχι απλά δυσχερές, αλλά σ’ ένα πολεμικό πεδίο με τα πυρά και τους εκβιασμούς να εκτοξεύονται από τους συνομιλητές μας και να αναπαράγονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, κατάφερε ήδη πολλά, που μέχρι χτες έμοιαζαν ακατόρθωτα.

Παρά το εχθρικό περιβάλλον, η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για πρώτη φορά επαναφέροντας το αίσθημα της αξιοπρέπειας του λαού και νομοθετεί με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη, δίνοντας ξανά ανάσες δημοκρατίας. Οι νόμοι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το άνοιγμα της ΕΡΤ, η αποκατάσταση των αδικιών στο Δημόσιο και η επαναπρόσληψη των απολυμένων των μνημονίων, είναι στοιχεία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Σταδιακά θα υλοποιηθούν και τα επόμενα βήματα.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει «να τραβάει από το μανίκι την κυβέρνηση» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας. Χρειάστηκε μέχρι τώρα να το κάνετε;

Κανείς δεν έχει ζητήσει οι αποφάσεις του πρωθυπουργού, των υπουργών και της κυβέρνησης συνολικά να περνάνε από «προληπτικό έλεγχο κομματικής νομιμότητας». Σημασία όμως έχει να υπάρχει η ειλικρίνεια μεταξύ των κομματικών οργάνων και του κυβερνητικού σχήματος και να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος συντονισμός, ώστε το κοινό μας καθήκον -που δεν είναι άλλο από την προάσπιση των συμφερόντων του λαού- να επιτυγχάνεται αποτελεσματικά, χωρίς εκπλήξεις και ελαχιστοποιώντας τα λάθη. Δεν έχει σταματήσει η συζήτηση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, απόψεις και θέσεις εκφράζονται και γίνεται ενημέρωση για τα κρίσιμα από τον πρόεδρο του κόμματος.

• Συμμετείχατε πρόσφατα σε ενημερωτική σύσκεψη για τις διαπραγματεύσεις. Θα επιτευχθεί τελικά η «αμοιβαία επωφελής συμφωνία»;

Η κυβέρνηση εργάζεται από την αρχή ώστε να υπάρξει κοινά επωφελής συμφωνία. Εχει εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις, είναι γενναίες πολιτικά, αγγίζουν θέματα που καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν δεν άνοιξε, ούτε χρειαζόταν η παρέμβαση της Ευρώπης για να γίνουν. Προς όφελος όλων θα πρέπει αυτή η συμφωνία να κλείσει, παρέχοντας στην Ελλάδα τις απαραίτητες εγγυήσεις σταθερότητας και βιωσιμότητας.

Η κυβέρνηση αυτή όμως δεν είναι παντός καιρού, έχει «κόκκινες γραμμές» και τις εννοεί: τα εργασιακά, τη μείωση μισθών/συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την αύξηση του ΦΠΑ. Μια μερίδα Ευρωπαίων αξιωματούχων επιθυμεί να γυρίσουμε τον χρόνο πριν από τις 25 Γενάρη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, δεν γυρίζουν πίσω τα ρολόγια. Οι «κόκκινες γραμμές» χτίστηκαν στις μάχες για να φτάσουμε ώς εδώ και ορίζουν τον τρόπο για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Ο λαός το γνωρίζει και γι’ αυτό στηρίζει την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της.
«Μια μερίδα των συνομιλητών μας αμφισβητεί το δικαίωμα ενός λαού να αποφασίσει να βάλει τέλος στις πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», σημειώνει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ


♦ Ολόκληρη η συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: