1.5.15

Κουζής: Θέλω να πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου η Κυριακή–αργία...

Γ. Κουζής: Θέλω να πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου η Κυριακή–αργίαΣτις σημερινές εργασιακές σχέσεις, τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στην εργασία και την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος αναφέρθηκε διεξοδικά ο Γιάννης Κουζής, Καθηγητής Κοινωνικού Δικαίου και Εργασιακών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς...
και ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Εργασίας, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο.
Αρχικά ο Γ. Κουζής κλήθηκε να σχολιάσει το … σχόλιο εργατοϋπαλλήλου, ότι απεργεί την 1η Μαϊου και θα κληθεί να απεργήσει, πάλι, στις 3 του μήνα, για να υπερασπιστεί το πάλαι ποτέ ακλόνητο δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας. «Το αίτημα προφανέστατα είναι δίκαιο, νομίζω ότι πρέπει να γίνει πράξη η κατοχύρωση της Κυριακής – αργίας» απάντησε ο κ. Κουζής, διευκρινίζοντας ότι για το θέμα αυτό, αφενός αρμόδιο είναι άλλο υπουργείο και αφετέρου ότι η θέση του υπουργείου Εργασίας είναι καθαρή, υπέρ της άρσης του «θεσμού» των εργάσιμων Κυριακών.
Ερωτηθείς κατά πόσο η σχετική ρύθμιση είναι απλώς θέμα χρόνου, ο Γ. Κουζής απάντησε: «Θέλω να πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να γίνει. Είναι όμως και ζήτημα συντονισμού του κυβερνητικού έργου».
Ο καθηγητής ανέλυσε πώς η νεοφιλελεύθερη λογική και πρακτική επιχειρεί «να ισοπεδώσει την εργασία», επιτυγχάνοντας σημαντικά πλήγματα και στους φορείς που την εκπροσωπούν. Αναφέρθηκε επίσης στα φαινόμενα κοινωνικού κατακερματισμού, καθώς στην ανάγκη να «ανακαλυφθεί» πάλι η αξία της αλληλεγγύης. Η  ανάλυσή του επεκτάθηκε   στη λεγόμενη  εργατική – συνδικαλιστική «αριστοκρατία»,  αλλά και στην προσπάθεια να απαξιωθούν και να στιγματιστούν ζωντανές, μάχιμες, δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος.      

Δεν υπάρχουν σχόλια: