5.5.15

Το πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα...


Είναι το πρόβλημα του Τσίπρα η εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως πιστεύουν όσοι τον καλούν να απαλλαγεί επιτέλους από τα βαρίδια που υποτίθεται πως κρατούν την κυβέρνησή του καθηλωμένη σε δογματισμούς και ιδεοληψίες;

Το πρόβλημα του Τσίπρα δεν είναι η εσωκομματική αντιπολίτευση· το πρόβλημά του είναι το...
πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά και ο ίδιος, έχουν αναγορεύσει σε άτρωτο μύθο. Η αριστερή αντιπολίτευση δεν κάνει τίποτε παραπάνω απ’ αυτά που ο πρωθυπουργός περιέλαβε στις προγραμματικές δηλώσεις του, ούτε ζητεί να εφαρμοστούν πολιτικές που ξεφεύγουν από τα όρια που έχει θέσει το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Η συνέπειά της ως προς τα εξαγγελθέντα στη Βουλή και τα συμφωνηθέντα στα συνέδρια είναι εντυπωσιακή.

Ωστόσο, ένα φιλόδοξο σχέδιο διακυβέρνησης (όπως είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης) που έχει στόχο την ανατροπή της κατάστασης δοκιμάζεται όταν έρχεται σε επαφή με την πραγματικότητα, η οποία συχνά -για να μην πούμε πάντα- αποδεικνύεται περισσότερο δύστροπη απ’ ό,τι την περίμεναν οι επίδοξοι αναμορφωτές της.

Τα προγράμματα των κομμάτων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν συνδέσει την ύπαρξή τους με τη ριζική μεταβολή των ισορροπιών, ενσωματώνουν το επιθυμητό και το δημοφιλές γιατί θέλουν να κινητοποιήσουν ευρύτερες ομάδες πολιτών. Ετσι κερδίζονται οι εκλογές στις σύγχρονες κοινωνίες, οι οποίες βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση με το μοντέλο των δύο ανταγωνιστικών τάξεων, όπως το περιέγραφαν τα εγχειρίδια παλαιότερων εποχών.

Τις περισσότερες φορές, όμως, οι συνθήκες είναι τόσο αρνητικές που υποχρεώνουν τις ηγεσίες να κάνουν εκπτώσεις, προσαρμογές, υποχωρήσεις, ενίοτε και οδυνηρούς συμβιβασμούς, να παραχωρήσουν χώρο για να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν τη συντριβή που διαισθάνονται ότι καιροφυλακτεί αν επιλέξουν τη γραμμή τού «όλα ή τίποτε». Το λάθος τους, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι προσπαθούν να κρατήσουν και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο. Ετσι επινοούν ευφημισμούς, κατασκευάζουν βολικά θεωρητικά σχήματα, διακινούν βαρύγδουπους και παυσίλυπους όρους για να δείξουν ότι επί της ουσίας δεν έχουν μετακινηθεί από τον στρατηγικό στόχο.

Αν όμως το πρόβλημα του Τσίπρα είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, οφείλει, εφόσον φυσικά αποφασίσει να το απονευρώσει για να μην πάμε σε ρήξη, να το πει καθαρά και στο κόμμα του και στην κοινωνία. Και να ζητήσει έγκριση. Το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να υποδυθεί ότι δεν τρέχει τίποτε.

Tάσος Παππάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: