19.5.15

Η γραμμή ρευστότητας της Ελλάδας...


... στα μόνιτορ των αναλυτών (ΦΩΤΟ) ...
Σχέδια επί χάρτου κάνουν οι διεθνείς αναλυτές στα τερματικά τους για να δουν τι δείχνουν τα "οικονομετρικά μοντέλα" αναφορικά με την προθεσμία που στερεύει το χρήμα από τον έκτακτο μηχανισμό ELA της ΕΚΤ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Πρόκειται για τα...
ίδια "οικονομετρικά μοντέλα" που απέτυχαν να προβλέψουν τη μεγάλη κρίση του 2007-8, τα οποία τώρα φιλοδοξούν να «μαντέψουν» υποτίθεται την ελληνική βουτιά στην... άβυσσο.

Το Bloomberg View σε μια τέτοια ανάλυση «βλέπει» πως η προθεσμία αυτή είναι η 29ης Μαΐου:

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοένα και περισσότερη ανάγκη εξάρτησης από την επείγουσα παροχή ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ξεκίνησε από  τον Φεβρουάριο. Και επειδή οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν μόνο επάρκεια εγγυήσεων για κάλυψη 95 δισ. ευρώ χρηματοδότησης από τον ELA, το «μοντέλο» βγάζει ένα διάγραμμα που δίνει προθεσμία έως 29 Μαΐου», σημειώνει.

«Φυσικά, υπάρχουν μια σειρά ανασταλτικές μεταβλητές σε αυτού του είδους την προβολή. Ο ρυθμός της όρεξης Ελλάδα για μετρητά ΕΚΤ θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, οπότε δεν θα μπορούσε να φτάσει το ανώτατο όριο τόσο γρήγορα. Ή η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει ότι πρέπει να είναι πιο γενναιόδωρη στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών για δανεισμό και θα μπορούσε να αυξήσει το όριο. Ή οι πιστωτές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποφασίσουν να αποδεσμεύσουν ένα μέρος των κεφαλαίων που αναζητά η κυβέρνηση της Αθήνας, να ρίξουν δηλαδή μια σανίδα σωτηρίας με αντάλλαγμα την υλοποίηση τουλάχιστον ορισμένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ή…»

Την ώρα που ο Βαρουφάκης είναι αισιόδοξος για συμφωνία σύντομα από το Βερολίνο ακούγονται παράσιτα, σημειώνει. "Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι και πάλι ανησυχητική", τονίζεται στην μηνιαία έκθεση της Bundesbank και αναφέρεται ότι η Αθήνα και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πληρώνουν μόνο χάρη στην επείγουσα βοήθεια ρευστότητας ( ELA). Επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει, μέσω μεταρρυθμίσεων, να δημιουργήσει τη βάση για βιώσιμα δημοσιονομικά και προσθέτει ότι "η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταθέσει κατάλληλες προτάσεις, να εφαρμόσει τις συμφωνίες και να κάνει αυτό που της αναλογεί προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία, η οποία θα είχε σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα".

Σίγουρα οι επόμενες ημέρες 10 ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες, αφού στις 5 Ιουνίου είναι η πρώτη δόση στο ΔΝΤ.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: