6.5.15

Μέρκελ: Ο κυβερνητικός συνασπισμός “λειτουργεί πολύ καλά”...

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε χθες να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας της, διαβεβαιώνοντας ότι...
δεν υπάρχει πρόβλημα στους κόλπους της κυβέρνησής της, παρά τις αντεγκλήσεις ανάμεσα στο κόμμα της, την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα που αποτελεί τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, λόγω των δραστηριοτήτων της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND).


Οι ενδοκυβερνητικές τριβές ακολούθησαν τις κατηγορίες ότι η BND βοήθησε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ να παρακολουθεί εταιρείες και αξιωματούχους στην Ευρώπη, που δημιούργησαν εντάσεις στον μεγάλο συνασπισμό κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς ο οποίος ασκεί, σχετικά αρμονικά, την εξουσία στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία τους τελευταίους 18 μήνες.

Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, θα μπορούσε να δυσχεράνει τη χάραξη πολιτικής, για παράδειγμα όσον αφορά την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει κάνει λόγο περί “σκανδάλου των μυστικών υπηρεσιών”, ενώ έχει τονίσει πως πιέζει την Άγγελα Μέρκελ να τον ενημερώσει εάν υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις βιομηχανικής κατασκοπείας που επίκειται να αποκαλυφθούν.

Η Μέρκελ δήλωσε στη ραδιοφωνία της Βρέμης ότι είναι έτοιμη να απαντήσει στις ερωτήσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία έχει συσταθεί για να εξετάσει τη δράση της NSA, επέμεινε πάντως ότι το ζήτημα της δράσης των μυστικών υπηρεσιών δεν απειλεί την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος κανονικά θα κυβερνήσει για άλλα δυόμισι χρόνια.

“Θα καταθέσω και θα δώσω απαντήσεις σε ερωτήματα όπου χρειάζεται και αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής έρευνας, εάν είναι το επιθυμητό—θα είμαι ευτυχής να το κάνω”, ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος. “Πέραν αυτού, εργαζόμαστε πολύ καλά μαζί στον συνασπισμό. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό”.

Σε δηλώσεις του αργότερα χθες ο Γκάμπριελ επίσης αποπειράθηκε να υποβαθμίσει το ζήτημα, δηλώνοντας ότι οι εκτιμήσεις περί κυβερνητικής κρίσης στη Γερμανία είναι “αλλόκοτες”. Πρόσθεσε ότι είναι φυσιολογικό ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομίας, να εγείρει ερωτήματα για τέτοιου είδους ζητήματα.

Εξάλλου, ο Γκάμπριελ είπε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF ότι ασφαλώς οι μυστικές υπηρεσίες είναι απαραίτητες, αλλά είναι αναγκαίο να τηρούν τον νόμο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να απαιτεί από αυτές πράγματα “που μπορούν να κάνουν μόνο συνεργαζόμενες κατά κάποιο τρόπο με τον μεγάλο τους αδελφό στις ΗΠΑ, με μεθόδους αμφισβητούμενης νομιμότητας, πιθανόν επειδή δεν τις έχουμε εξοπλίσει επαρκώς”.

Το ζήτημα της συνεργασίας της BND με την NSA είναι λεπτό στη Γερμανία, όπου δίνεται βαρύτητα στην προστασία της ιδιωτικότητας. Οι αποκαλύψεις του πληροφορικού πρώην συνεργάτη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν για την ευρείας κλίμακας κατασκοπεία της αμερικανικής υπηρεσίας στη Γερμανία προκάλεσαν αγανάκτηση όταν είχαν γίνει.

Η Μέρκελ είπε στη ραδιοφωνία της Βρέμης πως η BND χρειάζεται να συνεργάζεται με την NSA για την προστασία των Γερμανών πολιτών, αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να αποφεύγεται η κατασκοπεία σε βάρος φίλων και συμμάχων.

Η Βιέννη έχει υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων και έχει ζητήσει εξηγήσεις από το Βερολίνο εξαιτίας των υποψιών ότι η BND και η NSA παρακολουθούσαν εταιρείες και αξιωματούχους στην Αυστρία.

Η Μέρκελ ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν θα δημοσιοποιήσει, προς το παρόν, τον κατάλογο των λεγόμενων “επιλογέων”—διευθύνσεων IP, όρων αναζήτησης, ονομάτων—που η BND παρακολουθεί για λογαριασμό της NSA. Το θέμα αυτό βρίσκεται στον πυρήνα της διένεξης σχετικά με το εάν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας βοήθησε την NSA στις κατασκοπευτικές δραστηριότητές της στην Ευρώπη.

Ο Γκάμπριελ έχει δηλώσει πως αναμένει ότι οι κοινοβουλευτικοί που είναι μέλη των αρμοδίων επιτροπών θα αποκτήσουν πρόσβαση στον κατάλογο αυτόν, αφού η καγκελαρία ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον.

Στελέχη των συντηρητικών διατείνονται ότι η στάση του Γκάμπριελ όσον αφορά το θέμα της κατασκοπείας οφείλεται στην πραγματικότητα στις ανησυχίες της ηγεσίας του SPD για το χαμηλό ποσοστό του κόμματος στις δημοσκοπήσεις.

“Η σπασμωδική προσπάθεια του κ. Γκάμπριελ να σύρει την καγκελάριο στην υπόθεση αυτή... οφείλεται στη σύγχυση του ηγέτη του SPD ο οποίος θέλει να βγει” από το δημοσκοπικό τέλμα, έκρινε ο Χανς-Πέτερ Ουλ της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Handelsblatt.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας INSA, οι συντηρητικοί της Μέρκελ δεν έχουν πληγεί από το νέο σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη η BND, αντιθέτως αυξάνουν το ποσοστό τους κατά μισή εκατοστιαία μονάδα στο 41%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βλέπει το ποσοστό του να παραμένει αμετάβλητο στο 25%.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ—σημαίνον στέλεχος της CDU και στενός σύμμαχος της Μέρκελ—δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί, αλλά ο ίδιος διαψεύδει πως είπε ψέματα στο κοινοβούλιο όσον αφορά τη συνεργασία της BND με την NSA....
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: