16.5.15

Γερμανός δικαστής στηρίζει την Ελλάδα για τις αποζημιώσεις...



 Για έναν... αναπάντεχο σύμμαχο της Ελλάδας στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων του κατοχικού δανείου κάνει λόγο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που έχει τίτλο «Δίκαιες Απαιτήσεις». 

Το...
άρθρο επικαλείται δήλωση του Γερμανού δικαστή του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, Ντίτερ Ντάιζεροτ, ο οποίος επισημαίνει ότι «αρκετά στοιχεία συνηγορούν υπέρ του ότι πρόκειται για δάνειο». 

Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι θα μπορούσε να ικανοποιηθεί και το αίτημα για αποζημιώσεις μεμονωμένων θυμάτων, διευκρινίζοντας πως δεν μπορεί να γίνει λόγος για παραγραφή των απαιτήσεων λόγω της Συμφωνίας 2+4, που αποτελεί κλασικό παράδειγμα σύμβασης εις βάρος τρίτου. 

Στο δημοσίευμα του Der Spiegel, ο δικαστής Ντίτερ Ντάιζεροτ τονίζει πως η ελληνική πλευρά δεν παραιτήθηκε από τις απαιτήσεις της καθώς δεν εκφράστηκε γραπτώς και «δεν υπάρχει παραίτηση μέσω της σιωπής». 

Μάλιστα, μέσω του γερμανικού περιοδικού, προτείνει, σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεκδίκησης, την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης - για το οποίο όμως απαιτείται συμφωνία του Βερολίνου - ή εναλλακτικά στο Δικαστήριο Συμβιβασμού και Διαιτησίας του ΟΑΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: