29.5.15

ΔΝΤ: Περίπλοκη και αδύναμη η δημοσιονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ...

Περίπλοκο και αδύναμο χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το σημερινό πλαίσιο δημοσιονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προτείνει...
αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, ώστε να αναβαθμιστεί επαρκώς.

Σε έκθεση στελεχών του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα σημειώνεται πως η παγκόσμια οικονομική κρίση και τα επακόλουθά της έχουν επισημάνει την ανάγκη για ενίσχυση της δημοσιονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ. Ενδεικτικά σημειώνεται πως παρά τις αναθεωρήσεις -μετά το 2010- οι δημοσιονομικοί κανόνες στην ΕΕ εξακολουθούν να είναι περίπλοκοι, αλλά κυρίως να μην επιβάλλονται επαρκώς.

«Με το δημόσιο χρέος σε επίπεδα ρεκόρ, θα ήταν επιθυμητό να επανασχεδιασθεί το πλαίσιο δημοσιονομικής διακυβέρνησης για να αποφευχθεί η περαιτέρω συσσώρευση δημοσιονομικών ανισορροπιών και να υποστηριχθεί καλύτερα η δημοσιονομική και μακροοικονομική βιωσιμότητα», αναφέρει η έκθεση.

Το ΔΝΤ προτείνει την καθιέρωση ενός δημοσιονομικού κανόνα που θα σχετίζεται με το ύψος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, αλλά και την θέσπιση ενός περιορισμού που θα απαγορεύει την αύξηση των δαπανών, στις περιπτώσεις που δεν διασφαλίζεται η μείωση του χρέους. Ακόμη, ζητά μεγαλύτερο αυτοματισμό στην επιβολή κυρώσεων και καλύτερο συντονισμό στην παρακολούθηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν πως η μετάβαση της ΕΕ προς ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο θα απαιτήσει χρόνο. Όπως σημειώνεται, ορισμένες μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νομικά εμπόδια, και μπορεί να χρειαστούν εκτενείς τροποποιήσεις της Συνθήκης της ΕΕ.

«Ένα απλούστερο και πιο εύρωστο δημοσιονομικό πλαίσιο μπορεί να είναι η καλύτερη απάντηση στον πρόσφατο σκεπτικισμό σχετικά με το ευρωπαϊκό εγχείρημα», αναφέρει το ΔΝΤ...
Θανάσης Κουκάκης
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: