11.5.15

Πιθανή συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε ...

Πιθανή συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε πριν από το κρίσιμο Eurogroup
...πριν από το κρίσιμο Eurogroup...

Παρά τα περί του αντιθέτου το τελευταίο διάστημα μεταδιδόμενα, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στο σημερινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον...
Χουλιαράκη. 

Μάλιστα πριν από την συνεδρίαση ο Βαρουφάκης πιθανόν να έχει συνάντηση με τον Γερμανό Ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κρατά τα κλειδιά του Eurogroup και μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση. 

Μία συνάντηση των δύο θα είναι χρήσιμη αν όχι απαραίτητη για να αποκατασταθεί και το κλίμα στο Eurogoup που στην τελευταία συνεδρίαση στην Ρίγα ήταν ψυχροπολεμικό για τον Έλληνα υπουργό, ο οποίος δεν μετείχε καν στο δείπνο κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του. 

Είναι δε αναγκαίο και στο πλαίσιο της προώθησης της συμφωνίας αφού μετά τις υποχωρήσεις με την αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει περισσότερο σε αλλαγή του υπουργού της. 

Αλλά και ο  κ. Σόιμπλε ο οποίος το Σαββατοκύριακο τροφοδότησε ξανά τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης γύρω από το ελληνικό θέμα ήταν προσεκτικός όσον αφορά τον Έλληνα Ομόλογό του.

Ερωτηθείς από την FAZ σε συνέντευξη που έδωσε σχετικά με τις πληροφορίες περί αντικατάστασής του ο κ. Σόιμπλε περιορίστηκε να πει ότι «ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο έλληνας συνομιλητής στο Eurogroup». Επί της ουσίας πάντως ο κ. Σόιμπλε δεν έχει παρεκλίνει από την αρχική του γραμμή και υποστήριξε ότι «ελπίζει η Ελλάδα να παραμείνει στην ΕΕ πρόσθεσε όμως ότι η απόφαση ανήκει στους Έλληνες και επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και ότι υπάρχει ευελιξία υπό την προϋπόθεση ότι θα προτείνονται ισοδύναμα μέτρα και μεταρρυθμίσεις». 



Σενάριο παράλληλου νομίσματος στον γερμανικό Τύπο 

Ενδιαφέρον έχει πάντως και σημερινό δημοσίευμα της «Handelsblatt» με τίτλο «Σενάριο Geuro»  δηλαδή εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία και χρειαστεί ένα Σχέδιο Β». 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ το δημοσίευμα αναφέρει ότι σε μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συμβάλλει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ που είχε προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος. 

Ο κ. Μάιερ δηλώνει στην «Handelsblatt» ότι σε συνάντησή του με τον τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις 28 Απριλίου συζητήθηκε «η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη και επίσης η παλιότερη πρότασή μου για ένα παράλληλο νόμισμα». Ακόμη και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν εκεί, προσθέτει και σημειώνει ότι και οι δύο «άκουσαν την πρότασή» του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τέτοια σενάρια επεξεργάζονται και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. «Όλοι έχουμε ασχοληθεί με αυτό», λέει ένας γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ το ίδιο ισχύει τόσο για την ΕΚΤ όσο και για το ΔΝΤ. «Ένα παράλληλο νόμισμα δεν θα αποτελούσε ωραίο σενάριο, λένε, αλλά πιθανώς απαραίτητο».

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: