6.5.15

«Του είπα ότι έχετε κάνει καλλίγραμμο πτώμα την Ελλάδα…»...


Ε, λοιπόν, εδώ στο e-tetRadio εμφανίζουμε πότε-πότε έναν μαζοχισμό. Τη Δευτέρα π.χ. ένας εξ ημών ανέλαβε να ακούσει ΟΛΗ τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο Νίκο Χατζηνικολάου και να σημειώσει ΟΛΑ (ή τέλος πάντων σχεδόν όλα) τα...
«μαργαριτάρια».  
Όχι τα «μαργαριτάρια» του περιεχομένου του λόγου του. Αυτά αφορούν τον κάθε τηλεθεατή, την κρίση του και την ψήφο του. Τα λάθη σύνταξης κι έκφρασης, εννοούμε. Γιατί το κάναμε όταν και ο ίδιος ο κύριος Θεοδωράκης έχει παραδεχτεί την ανεπάρκειά του σ΄αυτόν τον τομέα; Μα γιατί είναι εκλεγμένος, πλέον, πρόεδρος κόμματος το οποίο εκπροσωπεί στη Βουλή το 6,05% των ψηφοφόρων. Γι' αυτό θα ευχόμασταν να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς εννοεί ο κύριος Θεοδωράκης με την πρώτη-και όχι από τα συμφραζόμενα. Στο κάτω-κάτω κι ο Τσίπρας μέσα σ΄ ένα χρόνο και αφού του έσουραν τα εξ αμάξης, βελτίωσε τα αγγλικά του θεαματικά.

Δεν μπορεί ο κύριος Θεοδωράκης να αποστηθίσει π.χ. τον κανόνα περί του τελικού «ν»; (το τελικό -ν παραμένει όταν η επόμενη λέξη αρχίζει από φωνήεν ή από στιγμιαίο ή διπλό σύμφωνο: κ, π, τ, μπ, ντ, γκ, τσ, τζ, ψ, ξ). Εάν το είχε κάνει, θα μπορούσε να ξεκινήσει τις μεγάλες αλλαγές «στη Παιδεία» -για τις οποίες ιδιαιτέρως μαχήθηκε χθες- βάζοντας «ν» όπου χρειάζεται! («στηΝ Παιδεία», αγαπητέ κύριε Θεοδωράκη, όπως «τοΝ Τσίπρα», «τοΝ κατώτατο μισθό», «στηΝ πολιτική» και βέβαια «άΝθρωποι»)!
Πάμε και για τ΄ άλλα;
*«Φλερτάρουν με το ενδεχόμενο ότι είναι δύσκολα τα πράγματα» 
(Ίσως να προτιμούσατε το «Να»; Αν και ούτε έτσι θα λέγαμε ότι είναι επιτυχές το νόημα…)
*«Υπάρχει το περιβάλλον της κόλασης. Και το περιβάλλον της κόλασης εμείς δεν διστάζουμε να πούμε ότι είναι ένα: το περιβάλλον της δραχμής».
(Σαν το άσμα «μου παν πώς σε είδαν / μ΄ άλλον, σε άλλο περιβάλλον»)
*«Είπα ότι κάποιος φεύγει από την εξουσία και παράδειγμα αυτό είναι ο Βενιζέλος» (Δεν ξέρουμε για τον Βενιζέλο, σίγουρα έχει... φύγει το συντακτικό).

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: