26.5.15

Στρατούλης: "Κινούμαστε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης"...


 Δεν είναι πιστωτικό γεγονός η μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ.
ΒΙΝΤΕΟ...
Για σκληρή διαπραγμάτευση στο Brussels Group εκανε λόγο ο Δημήτρης Στρατούλης, ώστε να καμφθούν οι επιμονές των δανειστών της χώρας για μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων.

"Το πιο εξωφρενικό (που ζητούν) είναι να...

συνεχιστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για να γίνονται συνεχείς μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και το δεύτερο να παραμείνουν οι μνημονιακοί νόμοι με τους οποίους θα συνεχίσουν να γίνονται μειώσεις κύριων συντάξεων από 1/1/2015 για όσους θεμελίωσαν από τότε ασφαλιστικό δικαίωμα μέχρι και 35 χρόνια στο μέλλον. Αυτό δεν είναι ακραία εκδοχή;",τόνισε ο  αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης,στο πρωινό του MEGA. Και πρόσθεσε:

"Το να ξεπουλήσουμε όλο τον δημόσιο πλούτο της χώρας δεν είναι ακραία απαίτηση; Το να αυξήσουμε το ΦΠΑ που επιβαρύνει τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν είναι ακραία απαίτηση;".


"Όταν επιμένουν στην άποψή τους να διατηρηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, σημαίνει 15% μειώσεις φέτος, αν βάλεις και τα 3-4 επόμενα χρόνια και το τι έγινε πέρυσι, θα πάει σε 90% μείωση", διευκρίνισε.


Τόνισε πως η κυβέρνηση "κάνει μια σκληρή διαπραγμάτευση για να διατηρήσει τις κόκκινες γραμμές της όσον αφορά ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, όσον αφορά ότι δεν μπορεί να πάμε με τέτοια πλεονάσματα γιατί θα συνεχίζουν τη λιτότητα, έχει προστεθεί και το θέμα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, δηλαδή της απομείωσης".


Το τέταρτο στοιχείο για το οποίο παλεύει η κυβέρνηση, επισήμανε ο υπουργός, "είναι αναπτυξιακό σχέδιο και κυρίως χρηματοδότηση επενδυτικού προγράμματος στις υποδομές κατά κύριο λόγο, στην έρευνα, στην καινοτομία".


"Κινούμαστε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης"


"Δίνουμε μια μεγάλη μάχη, εκεί γνωρίζετε ότι υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Φαίνεται ότι εξακολουθούμε να κινούμαστε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης όπου Σκύλλα είναι το ΔΝΤ το οποίο φέρεται ότι είναι πιο ελαστικό στα δημοσιονομικά αλλά πολύ πιο σκληρό στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά. Η Ευρωζώνη φέρεται να λέει ότι είναι πιο σκληρή στα δημοσιονομικά και πιο ελαστική σε εργασιακά - ασφαλιστικά. Αν τα προσθέσεις όλα αυτά που λένε έχουν τέτοιες κόκκινες γραμμές που δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσεις", εκτίμησε.


"Το σχέδιο που έχουμε με βάση αυτό που μας διδάσκει η ιστορία μας και κυρίως η μυθολογία μας, ο Όμηρος και ο Οδυσσέας, είναι να περάσουμε ανάμεσα. Προσπαθούμε να περάσουμε ανάμεσα διατηρώντας τις κόκκινες γραμμές μας και κυρίως την επιδίωξή μας για το δημόσιο χρέος και αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας", επισήμανε χαρακτηριστικά για την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.


Παραδέχθηκε ότι "δίνουμε μεγάλη μάχη, απ' ότι διαπιστώνετε μπορεί να πέρασαν τέσσερις μήνες, το γεγονός ότι καθυστερούμε και εμείς να συμφωνήσουμε έχει να κάνει με το περιεχόμενο της συμφωνίας και δεν έχει να κάνει με το χρόνο, αν ήταν να υπογράψουμε μια συμφωνία ταπεινωτική ή συμφωνία υποταγής ήταν εύκολο, το κάναμε και από την πρώτη στιγμή".


"Σκληρή μάχη για εργασιακά στο Brussels Group"


Όπως τόνισε στο Brussels Group έγινε συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα για τα εργασιακά και ειδικότερα για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.


"Εκεί ήταν πολύ σκληρή η μάχη οφείλω να σας πω, οφείλω να σας πω, γιατί ενώ νομίζαμε ότι είχε τελειώσει, φέραν πάλι ενστάσεις τους, διαφωνίες, αλλά εκεί οι εκπρόσωποί μας και οι εκπρόσωποι του υπουργού Εργασίας τους διαμήνυσαν με κάθε τρόπο ότι αυτό θα νομοθετηθεί. Ότι δεν μπορούμε να μην έχουμε τις συλλογικές συμβάσεις που έχει η υπόλοιπη Ευρώπη γιατί έχουμε πάρει τη θετική γνωμοδότηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας", σημείωσε.


Όπως είπε, σε ένα νόμο θα έρθει η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. "


Νομίζω ότι είναι θέμα ημερών", είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει όταν η διαπραγμάτευση θα έχει ολοκληρωθεί με τρόπο συμβατό με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.


"Προτεραιότητα οι μισθοί και οι συντάξεις σε σχέση με το ΔΝΤ"


Σε ερώτηση για το εάν θα πληρωθεί το ΔΝΤ χωρίς συμφωνία με τους εταίρους ανέφερε ότι "εμείς θα κάνουμε αυτό που λέει ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ, κυρίως το νομικό του τμήμα, ότι 5 Ιουνίου θα βρεθούμε και εμείς ενδεχομένως μπροστά στο δίλημμα να δούμε τι κουμπαρά θα έχουμε με τα δημόσια έσοδά μας και να δούμε εάν φθάνει να πληρώσουμε το ΔΝΤ ή αν μας δημιουργεί αυτό πρόβλημα να μην έχουμε κατά τη διάρκεια του μήνα να πληρώσουμε μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, πρόνοια, κοινωνική προστασία".


"Αν λοιπόν διαπιστώσουμε και κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και σέβεται τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο αλλά και κυρίως τον εαυτό της και τον λαό της ότι δεν περισσεύουν για το ΔΝΤ νομίζω έχουμε πει με πάρα πολύ μεγάλη ευθύτητα ότι προτεραιότητα έχει να πληρώσουμε μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία", είπε χαρακτηριστικά.


"Η χώρα έχει να πάρει χρηματοδότηση από τους λεγόμενους εταίρους από τον περασμένο Απρίλιο ουσιαστικά, ας πούμε από τον Αύγουστο. Το θετικό είναι ότι η χώρα είναι όρθια, τα βγάζει πέρα, μέχρι τώρα πλήρωνε και πιστωτές και μισθούς και συντάξεις και κοινωνικές πολιτικές, άρα αποδεικνύεται ότι τα δάνεια από αυτούς τα παίρνουμε για να ξεπληρώνουμε παλιά δάνειά της, αλλά επειδή με ρωτήσατε όχι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, υπάρχουν όλα τα χρήματα τα αναγκαία, από τα έσοδα που έχει από τον ελληνικό λαό το κράτος μας, η ελληνική πολιτεία και θα καταβληθούν κανονικά και στην ώρα τους και οι μισθοί και οι συντάξεις για το μήνα Ιούνιο", σημείωσε.


Για τις επιπτώσεις μιας μη πληρωμής της δόσης για την αγορά, εκτίμησε πως "αν το έχεις πει έγκαιρα και έχεις σχεδιάσει τα επόμενα βήματα, δεν δημιουργείς ψυχολογία στην αγορά".


"Είναι προφανές ότι πάντα διαθέτεις εναλλακτικές λύσεις για να μην κρεμάσεις τον λαό σου και για να μην αδειάσεις τελείως τα δημόσια ταμεία, εναλλακτικές λύσεις πάντα υπάρχουν, πάντα εφαρμόζουν χώρες και δεν θα πρέπει να υπάρχει τρομοκρατία επ' αυτού", συμπλήρωσε.


"Δεν θα θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα"


Σχετικά με τις ειδικότερες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά και πιο συγκεκριμένα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ο κ. Στρατούλης είπε ότι για την κυβέρνηση "είναι αδιαπραγμάτευτο, ότι δεν πρέπει να θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα".


"Έχουμε εξηγήσει και στους λεγόμενους θεσμούς ότι αυτά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα διότι όσοι μπήκαν από 1/1/93 και μετά υπάρχει νομοθεσία που λέει ότι πάνε όλοι στα 62 και στα 67. Υπάρχουν κάποιες μεταβατικές διατάξεις για όσους μπήκαν από το 1983 μέχρι το 1993, εκεί ο,τι και να κάνει πρέπει να σεβαστείς πρώτα από όλα τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα γιατί αλλιώς παραβιάζεις τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες.


"Ακόμα και αν ήθελες να τα πειράξεις θα πάνε και θα ανατραπούν στα δικαστήρια, όπως φαίνεται θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα το οποίο είχαν μνημονιακές ρυθμίσεις οι οποίες βαίνουν προς κατάργηση είτε από το Στε είτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο", διευκρίνισε.


Αναφορικά με τα πεδία σκληρής διαπραγμάτευσης επισήμανε ότι "η κουβέντα γίνεται για τις ενοποιήσεις, ότι μέσα σε ένα μήνα δεν μπορούμε να κάνουμε οργανωτικές ενοποιήσεις αλλά μπορούμε και θέλουμε, είναι και μέσα στο πρόγραμμά μας, να κάνουμε λειτουργικές ενοποιήσεις δηλάδη να φτιάξουμε ενιαία πληροφοριακά συστήματα για να βγαίνουν πιο γρήγορα οι διαδοχικές συντάξεις, να έχουμε ενιαίους ελέγχους για την εισφοροδιαφυγή, έχουμε προτείνει 8-9 μέτρα για λειτουργικές ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που μπορούμε να τα κάνουμε και τώρα".


Επισήμανε ότι ενώ θα έπρεπε να ενδιαφέρουν τους θεσμούς "οι λειτουργικές δραστηριότητες" κυρίως τους νοιάζει είπε να γίνουν ενοποιήσεις παροχών. "Τους ενδιαφέρει να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες για το ασφαλιστικό", τόνισε και πρόσθεσε ότι "ετοιμάζεται νομοσχέδιο για Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης που θα καλύπτει σταδιακά απώλειες από το PSI".


"Πολύ εποικοδομητική η κουβέντα για την ΕΡΤ"


Σχετικά με τη συζήτηση χθες στη Βουλή για την ΕΡΤ στάθηκε στο ότι δεν μπήκε θέμα κομματικής πειθαρχίας.


"Άλλο το ζήτημα της πολιτικής και άλλο το ποιος θα υλοποιήσει αυτή την πολιτική. Νομίζω έγινε πολύ εποικοδομητική κουβέντα, ότι ενημερώθηκε ο ελληνικός λαός τι ακριβώς έγινε με την ΕΡΤ που έπεσε το μαύρο με την προηγούμενη κυβέρνηση και τι σχεδιάζει η κυβέρνηση να κάνει τώρα. Κυρίως ότι σχεδιάζει να επαναφέρει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ως ένα μέσο ενημέρωσης ανεξάρτητο αντικειμενικό και πλουραλιστικό γιατί είναι συνταγματικό δικαίωμα του ελληνικού λαού", ανέφερε.


Δείτε το Βιντεο, ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: