14.5.15

Η Βραζιλία σκοπεύει να εθνικοποιήσει τον Αμαζόνιο...


Παραδείγματα όπως το πάρκο Γκεζί στη Τουρκία, η έκταση του ελληνικού στην Ελλάδα αλλά και το πάρκο Βιρούνγκα στο Κονγκό, δείχνουν τη δύναμη των επιχειρήσεων για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Η Βραζιλία όμως αντιστέκεται και ...
σχεδιάζει να εθνικοποιήσει τον Αμαζόνιο.
H Βραζιλία σχεδιάζει να «εθνικοποιήσει» παρθένα δάση σε ένα πρωτοποριακό σχέδιο για την προστασία του Αμαζονίου. Η πρόταση να τεθούν όλοι οι φυσικοί πόροι στο δάσος υπό τον έλεγχο του κράτους αντιμετωπίζει νομικές έριδες - αλλά αν εγκριθεί θα μπορούσε να κατοχυρώσε.
ι την προστασία του περιβάλλοντος.

Το τροπικό δάσος της Βραζιλίας θα μπορούσε να εθνικοποιηθεί αποτελεσματικά με ένα νομοσχέδιο που εξετάζεται από τους βουλευτές της χώρας.

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα αναγνωρίζει την κυριαρχία της Βραζιλίας επί των φυσικών πόρων του Αμαζονίου και θα δημιουργήσει ένα εθνικό συμβούλιο για την πολιτική του Αμαζονίου, με στόχο την κατοχύρωση της προστασίας του περιβάλλοντος και την ρύθμιση των οικονομικών δραστηριοτήτων στο τροπικό δάσος.

Αν ψηφιστεί τέτοιος νόμος, οι εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή θα πρέπει να λαμβάνουν έγκριση από τη νέα κρατική επιτροπή με αντάλλαγμα μερίδιο από τα κέρδη. Κάτι παρόμοιο ισχύει με τις παραχωρήσεις για την εξερεύνηση πετρελαίου που χορηγούνται μέσω της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας Petrobras.

Το νομοσχέδιο για τον Αμαζόνιο προτάθηκε από Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές στο Ρίο ντε Τζανέιρο, και θα εξεταστεί από μια ειδική επιτροπή που δημιουργήθηκε στα τέλη του Μαρτίου.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου είχε συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος, η οποία έχει οδηγήσει σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η ξηρασία στο Σάο Πάολο.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: