14.5.15

Για πρώτη φορά δάνεια προς την Ελλάδα...

«Αποδέκτρια χώρα» για τα δάνεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναμένεται να γίνει από σήμερα η Ελλάδα, στο πλαίσιο συμφωνίας που θα υπογραφεί το μεσημέρι μεταξύ...
του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του διοικητικού συμβουλίου της αναπτυξιακής τράπεζας στην Τιφλίδα της Γεωργίας, όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση.

Με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως, μέσω ανακυκλούμενων δανείων που -ως επί το πλείστον- θα διοχετεύονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έργα υποδομών. Η συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και EBRD αφορά τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με ορίζοντα έως το 2020 και το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που θα μπορούσε να διοχετευτεί στη χώρα μας υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.

Προβληματισμό προκαλεί σε κυβερνητικά στελέχη το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της EBRD που διασφαλίζει ισχυρά προνόμια και ειδικούς όρους προστασίας των συμφερόντων της στις χώρες που χρηματοδοτεί και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει προσπάθεια να υπάρξουν συγκεκριμένες προβλέψεις στο σχέδιο συμφωνίας που κομίζει στην Τιφλίδα ο Γ. Σταθάκης.

Σε δεύτερη φάση και πιθανόν μέσα στη χρονιά, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης αναμένεται να προχωρήσουν και σε «συμφωνία έδρας», ήγουν να αδειοδοτηθεί η EBRD, ώστε να αναπτύξει φυσική παρουσία στη χώρα μας μέσα από το άνοιγμα γραφείων.

Η EBRD χρηματοδοτεί ιδιωτικά επενδυτικά έργα ή ακόμη επενδύει απευθείας σε κρατικές τράπεζες, όπως έκανε πρόσφατα με την εξαγορά μεριδίου 25% σε τράπεζα της Λευκορωσίας, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, ενώ για πρώτη φορά στο πεδίο δραστηριοποίησής της εντάσσεται και η Ελλάδα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: