11.5.15

Η Μάχη της Κρήτης συνεχίζεται με άλλα όπλα...

mahi

Τρίτη 20 Μαΐου 1941, λίγο μετά τις 8 π.μ. άρχισε ένας σεισμικός «συναγερμός», όπως σημειώνουν στο βιβλίο τους «Ημέρες Κρήτης – Επιχείρηση Ερμής» οι συγγραφείς Χατζηπατέρας και Φαφαλιού. Ήταν η πρώτη...
από αέρος εισβολή στην ιστορία. 280 βομβαρδιστικά, 150 καταδιωκτικά και 180 μαχητικά αεροσκάφη, ακολουθούμενα από 500 μεταφορικά αεροσκάφη και 80 ανεμόπτερα. Άρχισε ένας σκληρός ανελέητος βομβαρδισμός από τις πύλες του γαλάζιου κρητικού ουρανού με 60.000 κομάντος επιδρομείς, που ανήκαν στο επίλεκτο σώμα των αλεξιπτωτιστών.

Οι άνδρες και ο άμαχος πληθυσμός, γυναίκες και παιδιά προσέτρεξαν αυθόρμητα σ’ έναν άγριο και πρωτοφανή αγώνα υπεράσπισης της πατρίδας, αναμφιβόλως τον σκληρότερο του πολέμου. Η αιχμή της «ναζιστικής λόγχης» αντιστάθμισε τις τεράστιες απώλειές της με εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, φρικαλέα αντίποινα και απερίγραπτες ωμότητες που έπνιξαν το νησί στο αίμα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα πιο συγκλονιστικά ολοκαυτώματα που έγιναν παγκοσμίως γνωστά: το Ολοκαύτωμα της Καντάνου, των επτά χωριών της επαρχίας Βιάννου και των μαρτυρικών Ανωγείων.

Υπήρξαν βέβαια σ’ όλη την Κρήτη, στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, καταστροφές και κτηνωδίες από τους ναζί σε γυναικόπαιδα και γέροντες. Αυτό και μόνο δείχνει τη λύσσα που είχαν οι λύκοι του Γ΄ Ράιχ να καθυποτάξουν κάθε λαό που έβρισκαν στο διάβα τους, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια και καμένη γη.

ΨΥΧΕΣ ΜΕ ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Οι Κρήτες έχοντας απέναντί τους την ισχυρότερη πολεμική μηχανή του πλανήτη έδειξαν και απέδειξαν με τη στάση και τον ηρωισμό τους ότι αυτό που υπερτερεί δεν είναι η δύναμη του πυρός, αλλά οι πυρωμένες ψυχές, που διψούν να κρατήσουν τους τόπους τους λεύτερους, περήφανους και αγνούς.

Εκείνο που δεν υπολόγισαν οι εκφραστές και οι σχεδιαστές του φασιστοναζιστικού επιτελείου ήταν ότι δεν φτάνουν μόνο τα όπλα για να υποτάξεις έναν λαό. Γιατί τα ισχυρότερα όπλα είναι εκείνα που κρατάνε ζωντανή την ιστορία του τόπου και ταυτόχρονα αποτελούν τη σημαία για το μέλλον των επόμενων γενιών.

Οι Κρήτες, με τη σθεναρή αντίσταση στις φασιστικές ορδές, οι οποίες το μόνο που κουβαλούσαν πάντα ήταν η καταστροφή πολιτισμών στο όνομα της επικράτησης μιας νέας τάξης πραγμάτων, κατόρθωσαν να επιφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στον αντίπαλο, να  προκαλέσουν την αρχή του τέλους της ναζιστικής Γερμανίας.

Η Μάχη της Κρήτης ήταν η τελευταία φάση ενός αγώνα που επηρέασε την εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ίσως καθόρισε και την ίδια την έκβασή του, συμβάλλοντας δυναμικά στη συντριπτική και παταγώδη πτώση του Γ΄ Ράιχ, καθώς και στην αναδιαμόρφωση του ευρωπαϊκού χάρτη.

Η Μάχη της Κρήτης δίνει ένα διαχρονικό μήνυμα ηρωισμού, αυταπάρνησης και αγώνα για τη διαφύλαξη των παραδόσεων και του πολιτισμού, για την προστασία της πατρίδας και του έθνους, αλλά πάνω από όλα για την υπεράσπιση των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας.

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΕΡΜΗ» ΣΤΗΝ… ΤΡΟΪΚΑ

Σήμερα η Μάχη της Κρήτης συνεχίζεται και είναι επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς αφορά όλα τα επίπεδα της σύγχρονης ζωής. Είναι ένας αγώνας αντίστασης, κυρίως οικονομικός και καθημερινός, απέναντι στην εξαθλίωση, στον οικονομικό μαρασμό, στην αβεβαιότητα και στην εξάρτηση από τις ξένες δυνάμεις.

Σήμερα οι εισβολείς έχουν διαφορετικό όνομα, ο πόλεμος έχει διαφορετικό ένδυμα, αλλά ακολουθεί τις ίδιες πρακτικές εκφοβισμού, που αποδεικνύονται πιο σκληρές και ψυχοφθόρες απέναντι στους πατριώτες. Μόνο που αυτή τη φορά δεν στοχεύουν στην εδαφική κατάκτηση αλλά στην οικονομική κατοχή, την ψυχολογική καθυπόταξη των δημοκρατών και την υποταγή της πατρίδας στις επιταγές των δανειστών-κατακτητών.

Αν τότε το επιχειρησιακό όνομα του αγώνα των Κρητών είχε τον κωδικό «Ερμής», σήμερα ο αγώνας κατά των τροϊκανών φέρει τα ονόματα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ και άλλων. Τα ονόματα των αρχιτεκτόνων της πιο σκληρής λιτότητας και τραπεζικής επιβολής επί των λαών της Ευρώπης.

Δυστυχώς μετά το πέρασμα 75 ετών από την επέτειο της χιτλερικής περιοδείας όχι μόνο δεν ξεχάστηκε, αλλά, αντί να μας αποδοθούν γερμανικές αποζημιώσεις, η Ελλάδα υφίσταται έναν ανελέητο οικονομικό πόλεμο, έγινε το πειραματόζωο των οικονομικών κατακτητών.

Οι ντόπιοι πολιτικοί, γνωστοί για τις ευθύνες τους σε ό,τι αφορά την κρίση στη μεταπολιτευτική Ελλάδα και με δικαιολογία το υπέρογκο δημόσιο χρέος στο οποίο συνέβαλαν πολλά, βύθισαν τον λαό στη δυστυχία, υπονόμευαν τη δημοκρατία και οδήγησαν την πατρίδα στην επικυριαρχία των δανειστών.

ΠΟΛΥΠΡΟΣΩΠΟΣ Ο ΕΧΘΡΟΣ

Καθημερινά γινόμαστε κοινωνοί θλιβερών ειδήσεων με πρωταγωνιστές συνανθρώπους μας που έφτασαν σε απονενοημένες πράξεις εξαιτίας των χρεών τους και την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Πού είναι οι κύριοι δανειστές μας όταν αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών που θρηνούν αυτόχειρες;

Ο αγώνας σήμερα συνεχίζεται και είναι πιο δύσκολος, αφού ο εχθρός δεν έχει ένα πρόσωπο, αυτό του ναζιστικού καθεστώτος, αλλά εμφανίζεται άλλοτε από τη μορφή κυβερνήσεων αλά Μέρκελ, άλλοτε με το πρόσωπο των διεθνών δανειστών του ΔΝΤ και άλλοτε ελλοχεύει στο εσωτερικό υπό τη μορφή πανούργων προπαγανδιστών.

Αγώνας τιτάνιος και επίμονος, που απαιτεί θυσίες και έξυπνα όπλα αντίστασης, καθώς ταυτόχρονα ο λαός παλεύει αγόγγυστα για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, να κρατήσει όρθια οικονομικά τη χώρα, να κρατήσει ένα στοιχειώδες επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης και να κρατήσει όρθια τη δημοκρατία.

Ο ελληνικός λαός προσμένει και αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο, για την επαναφορά της χώρας στην οδό της ανάπτυξης και την κατάκτηση της εθνικής αξιοπρέπειας. Πάνω από όλα όμως δίνει καθημερινή μάχη για να μη χαθεί ο σπόρος του μέλλοντος για μια καλύτερη ζωή των παιδιών του.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία και εμείς, ως γνήσιοι απόγονοι αυτών των ηρώων, δηλώνουμε έτοιμοι να βαδίσουμε στα χνάρια τους για να ανυψώσουμε πάλι ψηλά τα λάβαρα της επαναστατικής μας ψυχής.

Γι’ αυτό όλοι πρέπει ενωμένοι να σπάσουμε τις κομματικές γραμμές και να βροντοφωνάξουμε: «Τέρμα στο έγκλημα κατά της πατρίδας. Φτάνει πια, ο λαός δεν αντέχει άλλο την επιβληθείσα υποτέλεια».

Ενότητα και αγώνας κατά των δανειστών και των δούλων πολιτικών τους.

Η Μάχη της Κρήτης, που γιορτάζεται σε πανελλήνιο επίπεδο, αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες, αλλά και για όλους τους λαούς του κόσμου που συμμερίζονται τις κοινές αξίες και τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αυτοδιάθεσης, προωθώντας τη συνύπαρξη των λαών.

Μέσα στους αιώνες η μάχη της Κρήτης συμβολίζει τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και πάνω απ’ όλα της υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Τότε πάνω στη λεβεντογέννα Κρήτη έπεφταν οι αλεξιπτωτιστές του Γ΄ Ράιχ. Σήμερα πάνω στην υποταγμένη Ελλάδα πέφτουν οι αλεξιπτωτιστές της τρόικας!

Τότε σκότωναν τα βομβαρδιστικά. Σήμερα σκοτώνουν τα κερδοσκοπικά funds!

Τότε χτυπούσαν τα τανκς του Άξονα. Σήμερα μας στοχεύουν οι γαλλογερμανικές τράπεζες.

Όμως: Τότε και τώρα το σύνθημά του αγώνα είναι το ίδιο: Ψηλά το κεφάλι! Ο εχθρός δεν θα περάσει!

ΤΡΟΪΚΑ NO PASARAN!

Έχοντας στην καρδιά μας το μήνυμα της Μάχης της Κρήτης πρέπει να κατοχυρώσουμε συνθήκες ανάπτυξης, ειρήνης, πολιτισμού και αλληλεγγύης.

Καθήκον μας, εμάς των Κρητών και όλων των Ελλήνων είναι να διασώσουμε στον εορτασμό της μεγαλειώδους μάχης το σημερινό νόημα του συνεχούς αγώνα για ελευθερία, ανεξαρτησία, ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα

Να πολεμούν στον κόσμο

Με τους ανθούς του γιασεμιού

Και αρισμαρί και δυόσμο»

Kώστας Ξυλούρης

tokarfi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: