21.5.15

"Bloomberg": Αλλάξτε το συνταξιοδοτικό ...

Bloomberg: Αλλάξτε το συνταξιοδοτικό και στα άλλα θα τα βρούμε, λένε οι δανειστές
...και στα άλλα θα τα βρούμε, λένε οι δανειστές...
Κορυφαία προτεραιότητα είναι για τους δανειστές της Ελλάδας η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ενώ σε ό,τι αφορά τα άλλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως το θέμα του κατώτατου μισθού, αφήνουν την πόρτα ανοιχτή σε συμβιβασμούς, αποκαλύπτει το Bloomberg, το οποίο...
επικαλείται δύο αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπορέσει να προσφέρει επαρκείς δεσμεύσεις ότι θα αναμορφωθεί το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα – ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στην αποδέσμευση της δόσης από το ΔΝΤ – οι πιστωτές θα φανούν επιεικείς σε απαιτήσεις που εγείρουν σχετικά με τον κατώτατο μισθό. Αυτό υποστηρίζει τρίτος αξιωματούχος που μιλά υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

«Το συνταξιοδοτικό φαίνεται μη βιώσιμο και απαιτεί μεταρρυθμίσεις», αναφέρει και ο Guntram Wolff, διευθυντής του ινστιτούτου Bruegel. «Αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις και επιμένουν να ζητούν ελάφρυνση χρέους, στην ουσία ζητούν από τους δανειστές να χρηματοδοτήσουν ένα μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα», εξηγεί.

Οι συνομιλίες επί των συντάξεων, των μισθών και άλλων επίμαχων ζητημάτων ερευνώνται ενδελεχώς και ορισμένοι Ευρωπαίοι εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία. Και ο Επίτροπος Μοσκοβισί περιμένει να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη του μήνα να πετύχει συμφωνία.


Μισθολογικές απαιτήσεις

Οι πιστωτές που εκπροσωπούνται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα δεχτούν την αύξηση του ελληνικού κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2010-12, σύμφωνα με τα όσα λένε στο Bloomberg δύο αξιωματούχοι που γνωρίζουν τα δεδομένα των συζητήσεων. Την ίδια στιγμή, όμως, θα μπορούσαν να είναι «ανοιχτοί» σε μια πιο σταδιακή αύξηση που θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο της οικονομίας. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια αποδεκτή συμφωνία θα περιλάμβανε το 1/3 των προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας για αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αναφέρει στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ ένας άλλος λέει πως αν γίνει πράξη η υπόσχεση για αύξηση του κατώτατου μισθού, θα εξαφανίσει τα 2/3 από όσα έχουν υποσχεθεί οι Έλληνες να κάνουν.

Στο σύνολό τους, οι πιστωτές δείχνουν να είναι έτοιμοι προς μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του κατώτατου μισθού, αρκεί να υπάρξει κάποια εναλλακτική. Οι αξιωματούχοι επανέλαβαν την άποψη της Γερμανίας που είναι η εξής: η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της εάν θέλει να πάρει τα υπολειπόμενα χρήματα της διάσωσης.


Φορολογική Μεταρρύθμιση

Ο Τσίπρας έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα υποβάλλει μια νέα πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, καθώς η προηγούμενη απορρίφθηκε, υποστηρίζει το Bloomberg. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στη Ρίγα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Εκεί, ο Τσίπρας θέλει να θέσει ένα νέο σχέδιο που θα ανοίξει την πόρτα της χρηματοδότησης, αναφέρει άνθρωπος που γνωρίζει καλά τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.


Συμφωνία σε δυο στάδια

Η Ελλάδα επιδιώκει τώρα μια συμφωνία σε δύο στάδια με τους πιστωτές της: πρώτον, μια συμφωνία που θα ξεκλειδώνει τη ρευστότητα της οικονομίας και δεύτερον, μια ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη συμφωνία αυτό το φθινόπωρο. Παράλληλα, υπάρχει σύγκλιση στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η Επιτροπή εργάζεται ώστε «να βοηθήσει την Ελλάδα να ξαναχτίσει την οικονομία της, να πετύχει την ανάπτυξη και να πολεμήσει την ανεργία», ανάφερε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Mina Andreeva, από τις Βρυξέλλες χθες.

 πηγη newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: