4.5.15

Constancio για Ελλάδα: Θα αποφύγουμε τα χειρότερα...


Μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα "Het Financieele Dagblad", ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου,Vitor Constancio, δήλωσε βέβαιος πως θα αποφευχθεί το...
χειρότερο σενάριο στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit και τον κίνδυνο μετάδοσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, απάντησε: «Όπως όλοι, και εγώ ανησυχώ. Είμαι όμως, απολύτως πεπεισμένος ότι θα αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο. Παράλληλα όμως, όλοι αναγνωρίζουν ότι η ένταση του στρες και της τρωτότητας στην ευρωζώνη έχει αλλάξει εντελώς. Δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης».

Ο δημοσιογράφος της ολλανδικής εφημερίδας τον ρώτησε για τις ζημίες που ενδέχεται να υποστεί η ΕΚΤ με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

«Το ευρωσύστημα (η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες) έχει δανείσει συνολικά περί τα 110 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Όμως, για περίπου 70 δισ. ευρώ, ο κίνδυνος έχει μεταβιβαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδας»,  δήλωσε ο κ. Constâncio και συμπλήρωσε: «Έχουμε από κοινού τον κίνδυνο για το υπόλοιπο ποσό. Έχετε όμως, υπόψη ότι έχουν δοθεί εχέγγυα. Αναφερόμαστε σε τίτλους που δεν συνδέονται με το ελληνικό κράτος και οι οποίοι, επιπλέον, έχουν υποστεί κούρεμα. Αυτό θα πρέπει να παρέχει επαρκή εγγύηση».

  Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: