15.5.15

Λαφαζάνης στο Economist: Δεν θα είμαστε «πιόνι» και «δορυφόρος»...

Λαφαζάνης: Η Ευρώπη θα είναι ανάπηρη χωρίς την Ελλάδα
... στην ενεργειακή πολιτική...
O υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε στο συνέδριο του Economist, πως, η  ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να είναι «πιόνι» και «δορυφόρος» άλλων κρατών όσων αφορά στην ενεργειακή πολιτική.
Ο Λαφαζάνης προχώρησε στη διατύπωση μιας...
πρότασης προκειμένου να υπάρξει δίκαιη οριοθέτηση των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων δικαιωμάτων σε όλη τη Μεσόγειο, αρχής γενομένης από το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική πλευρά της. Η πρόταση προβλέπει να υπογραφεί ένα συμβόλαιο των κρατών που βρέχονται από τη Μεσόγειο το οποίο θα προβλέπει μία και μόνο δέσμευση, την απόλυτη τήρηση και πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. "Ένα τέτοιο συμβόλαιο θα στιγμάτιζε κατοχές και αυθαίρετες θαλάσσιες διεκδικήσεις και θα απομόνωνε τα υπόλογα κράτη", ανέφερε ο υπουργός. Περιέλαβε δε στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο την Τουρκία στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ στη Γάζα και τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να ακολουθήσει ανεξάρτητη και πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική καθώς και τη στήριξη στους αγωγούς ΤΑΡ, Ελλάδας - Βουλγαρίας, στον Greek Stream που σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη αλλά και τον East Med, όπως επίσης στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην περιοχή. "Δεν θα είμαστε πιόνι και δορυφόρος κανενός", τόνισε ενώ χαρακτήρισε προϋπόθεση για την ανάπτυξη την ύπαρξη ισχυρού, παρεμβατικού και ανασυγκροτημένου δημόσιου τομέα ενέργειας.

Απαντώντας δε σε ερωτήσεις:

-Για τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού αερίου ανέφερε ότι υπάρχουν συμβόλαια και διαθέσιμοι καταναλωτές για το αέριο αυτό καθώς και ότι η Ελλάδα δεν θα είχε αντίρρηση πέρα από τη διέλευση του αγωγού προς τα Σκόπια, να επεκταθεί και προς την Ιταλία.

-Για την απελευθέρωση αγορών τόνισε ότι "Η πολιτική της κυβέρνησης είναι υπέρ της απελευθέρωσης των αγορών, του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού", πρόσθεσε όμως ότι "Απελευθέρωση δεν σημαίνει υποβάθμιση και κατάργηση του δημοσίου στο χώρο της ενέργειας, ούτε διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΠΑ, δεν σημαίνει να τελειώνουμε με τον ισχυρό δημόσιο παρεμβατικό τομέα. Αυτό δεν θα γίνει γιατί δεν είναι εθνικά ωφέλιμο. Δεν σημαίνει ασυδοσία των ιδιωτικών συμφερόντων και προνομιακή μεταχείρισή τους σε βάρος του δημοσίου, όπως συμβαίνει στη χώρα μας και αυτό θα σταματήσει".
"Οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ αντί να προωθούν επιμελώς κηδεμονίες σε βάρος της χώρα μας όφειλαν να θέσουν προτεραιότητες ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και ευημερίας στην ατζέντα τους για την περιοχή μας και τη Μεσόγειο", κατέληξε ο υπουργός. "Από τη δυνατότητα τους να το πράξουν, αντί να επιδίδονται σε ασκήσεις νεοαποικιοκρατίας, θα κριθεί το μέλλον της Μεσογείου και της Ευρώπης".

Στις συζητήσεις και συμφωνίες που συνήψε η Κυπριακή κυβέρνηση για ενεργειακά θέματα και την οριοθέτηση ΑΟΖ με χώρες της περιοχής αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης σημειώνοντας ιδιαίτερα τη συμφωνία για πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα "Αφροδίτη" στην Αίγυπτο. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου θα συνεχίσουν να αναβαθμίζονται ενόψει και της επόμενης Συνόδου Κορυφής που πρόκειται να γίνει στην Αθήνα. Αναφερόμενος δε στις συζητήσεις για το Κυπριακό ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση και αλλά και την ανησυχία για τη στάση της 'Αγκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: