27.5.15

Σύλληψη κορυφαίων στελεχών της FIFA ...

...για διαφθορά...
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ζυρίχη, στα γραφεία της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA), για τη σύλληψη κορυφαίων στελεχών της που βαρύνονται με κατηγορίες διαφθοράς, από...
δωροδοκίες εκατομμυρίων μέχρι ξέπλυμα χρήματος.

 
Οι συλλήψεις έγιναν τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ξενοδοχείο στη Ζυρίχη και φέρονται να έγιναν στο πλαίσιο έρευνας του αμερικανικού FBI, με στόχο την έκδοση των αξιωματούχων στις ΗΠΑ. Πρόκειται, σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, για έξι άτομα στη Ζυρίχη σε σύνολο πάνω από 10 ατόμων (εκ των οποίων δεν βρίσκονται όλοι στην Ελβετία).

Η υπόθεση ρίχνει την σκιά της στην επανεκλογή του προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ, που θα γινόταν την Παρασκευή -αν και ο ίδιος δεν βρίσκεται στο στόχαστρο της έρευνας. Οι αξιωματούχοι που συνελήφθησαν βρίσκονταν στη Ζυρίχη ακριβώς στο πλαίσιο των εργασιών για την εκλογή του προέδρου.

Ο προέδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.


Επισήμως, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ζυρίχης επιβεβαίωσε στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων πως έγιναν συλλήψεις κατ' εντολή του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι New York Times, η έρευνα εκτείνεται σε περίοδο δύο δεκαετιών και αφορά μεταξύ άλλων προσφορές για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τις συμφωνίες για τα δικαιώματα μετάδοσης.

Στο στόχαστρο φαίνεται ότι έχει μπει η εκτελεστική επιτροπή της FIFA. Οι New York Times υποστηρίζουν, επικαλούμενοι πηγές στην αμερικανική έρευνα, ότι μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται ο Τζέφρεϊ Γουέμπ (από τις Νήσους Κέιμαν) και ο Εουχένιο Φιγκερέδο (Ουραουγουάη), δύο από τους αντιπροέδρους της εκτελεστικής επιτροπής. Ο δεύτερος ήταν μέχρι πρότινος πρόεδρος του Ποδοσφαιρικού Συνδέσμου Νότιας Αμερικής.

Ο Τζέφρεϊ Γουέμπ (αρστερά) και ο Εουχένιο Φιγκερέδο (δεξιά).

Μεταξύ των συλληφθέντων φέρεται επίσης να είναι και το πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Τζακ Γουόρνερ (Τρινιδάδ και Τομπάγκο). Τα ονόματα αυτά δεν είναι επιβεβαιωμένα μέχρι να γίνουν επισήμως ανακοίνωσεις.

Tο πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Τζακ Γουόρνερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: