29.5.15

Η FIFA εκλέγει πρόεδρο στη σκιά του σκανδάλου διαφθοράς...

Η FIFA εκλέγει πρόεδρο στη σκιά του σκανδάλου διαφθοράς
Ποια διαδικασία προβλέπεται- παραμένει φαβορί ο Μπλάτερ...
Οι 209 εκπρόσωποι της FIFA καλούνται σήμερα να εκλέξουν τον πρόεδρό τους στη Ζυρίχη, ενώ το διεθνές ποδόσφαιρο συνταράσσεται από το σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του, τα δυσθεώρητα ποσά που φέρεται να διακινήθηκαν υπογείως και...
τις απίστευτες σκηνές της επιχείρησης σύλληψης επιφανών στελεχών της στο ξενοδοχείο τους. 

Ο νυν πρόεδρος Σεπ Μπλάτερ δέχθηκε πυρά, κριτική και εκκλήσεις να παραιτηθεί αλλά ο ίδιος απέρριψε την ευθύνη του σκανδάλου και εξακολουθεί να διεκδικεί 5η θητεία. Μόνος αντίπαλός του είναι ο πρίγκιπας Αλί μιν αλ Χουσεεΐν της Ιορδανίας. 

Η ψηφοφορία διεξάγεται δύο ημέρες μετά τη σύλληψη υψηλόβαθμών αξιωματούχων της FIFA στη Ζυρίχη σε συνεργασία των ελβετικών αρχών με το FBI και το κατηγορητήριο να εμπλέκει 14 άτομα. 

Ο 79χρονος Μπλάτερ και ο 39χρονος πρίγκιπας Αλί έχουν στη διάθεσή τους 15 λεπτά για να απευθυνθούν στο σώμα και στη συνέχεια τα 209 μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν. 

Στον πρώτο γύρο ο υποψήφιος πρέπει να αποσπάσει τα δύο τρία των ψήφων για να αναδειχθεί πρόεδρος- 140 ψήφους.
Αν αυτό δεν επιτευχθεί θα υπάρξει δεύτερος γύρος στον οποίο απαιτείται απλή πλειοψηφία. 

Ο Μπλάτερ, γράφει το BBC, παραμένει φαβορί και έχει ισχυρή στήριξη από την Ασία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και την Αφρική. Ενδεικτικά ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νιγηρίας δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο πως είναι 100% πεπεισμένος πως ο Μπλάτερ θα επανεκλεγεί. 

Ο πρίγκιπας Αλί έχει την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης. 

Την ίδια ώρα έντονες είναι και οι αντιδράσεις των χορηγών της FIFA, εταιρειών- κολοσσών, που πιέζουν να αποκατασταθεί η φήμη του αθλήματος στο οποίο έχουν προφανώς επενδύσει μεγάλα ποσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: