17.5.15

Οι FT βρήκαν τη λύση για την Ελλάδα...

Αντιμέτωπη με δύο ειδών προβλήματα βρίσκεται η Ευρωζώνη σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Financial Times, Wolfgang Münchau.

Όπως υποστηρίζει, πρόκειται για...
ζητήματα που είναι πραγματικά δύσκολα να λυθούν και σε άλλα που λύνονται εύκολα στη θεωρία και δύσκολα στην πράξη. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει το μεταναστευτικό πρόβλημα -που μπορεί δύσκολα να επιλυθεί- και στην άλλη το ζήτημα τόσο του Grexit αλλά και του Brexit

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το βρετανικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσω μιας βαθύτερης ολοκλήρωσης για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και κυρίως αν υπάρξει μεγαλύτερη αποκέντρωση στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Η λύση για την Ελλάδα, όμως, είναι πιο περίπλοκη αλλά, όπως υποστηρίζει, δεν είναι πραγματικά δύσκολη.

Ο αρθρογράφος παραθέτει τρία πράγματα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να λυθεί το ελληνικό ζήτημα. Αρχικά, η Αθήνα θα πρέπει να αποφασίσει σε ποια πραγματικότητα θέλει να ζει. Αν επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τότε θα πρέπει να μοιάσει περισσότερο με τους Γερμανούς και τους Φινλανδούς.

Δεύτερον, οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να αποδεχθούν ορισμένες οικονομικές αλήθειες.

Ειδικότερα, θα πρέπει να ξεκινήσουν λοιπόν, αναγνωρίζοντας ότι η λιτότητα είναι μια πραγματική καταστροφή. Θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά για τη βιωσιμότητα του χρέους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: