8.5.15

FT: Ποιος θα υποκύψει τελικά;...

Η Ελλάδα ή οι δανειστές;...
Κάτι σαν… αμφίρροπο ντέρμπι βλέπουν οι Financial Times (FT) και διατυπώνουν, σήμερα, το ερώτημα: "Θα υποκύψει άραγε η...
Αθήνα στην πίεση, αποδεχόμενη νέες μεταρρυθμίσεις, για να αποδεσμευθούν τα υπόλοιπα 7,2 δις. ευρώ του προγράμματος και να γεμίσει τα ταμεία της που αδειάζουν; Ή θα υποκύψουν στο φόβο του 'Grexit' οι ολοένα και περισσότερο διασπασμένοι πιστωτές της, δίνοντας την έγκριση στην Ελλάδα;".   "Οι συζητήσεις για τη βοήθεια στην Ελλάδα πλησιάζουν στην τελική στιγμή", τιτλοφορείται το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας που σημειώνει ότι "απέμειναν μόνον επτά εβδομάδες έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, χωρίς να είναι ακόμη σαφές ποιος θα κλείσει πρώτος το μάτι".

Οι FT παρατηρούν ότι είναι πολλές οι ενδείξεις πως δεν θα υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα. Προσθέτουν πάντως:

"Οι αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις λένε πως το κλίμα έχει βελτιωθεί, καθώς και ότι οι διαπραγματευτές υπεισέρχονται τώρα σε ουσιαστικές διαφορές, αντί να διαφωνούν για διαδικαστικά ζητήματα. Αλλά, δεν υπήρξε πραγματική σμίκρυνση των διαφορών. Ορισμένοι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης ήλπιζαν ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας (σ.σ. Eurogroup της 11ης Μαϊου)  θα οδηγούσε τουλάχιστον σε μία δήλωση προσυπογραφής της προόδου τους, αλλά ακόμη και αυτός ο χαμηλός πήχης δεν φαίνεται εφικτός".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της πλευράς των δανειστών θεωρούν ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να συναφθεί συμφωνία την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, ώστε να υπάρξει χρονικό περιθώριο ενός μήνα για την επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια, καθώς και για την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων από την ελληνική Βουλή.

"Μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία έως τότε; Οι διαφορές για τα κύρια επίμαχα σημεία - μειώσεις συντάξεων, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας , αυξήσεις του ΦΠΑ - παραμένουν το ίδιο μεγάλες, όπως ήταν όταν άρχισε η αντιπαράθεση πριν από τρεις μήνες", αναφέρει η εφημερίδα.

Οι FT προσθέτουν ότι τα 'σύννεφα' δεν θα διαλυθούν εύκολα και εξηγούν: "Ακόμη και αν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, το πιο δύσκολο έργο βρίσκεται μπροστά και αφορά στη συμφωνία για το επόμενο πρόγραμμα βοήθειας", το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις μελλοντικές αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας...
stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: