10.5.15

Η πονηριά του Οδυσσέα και το ενδεχόμενο Grexit…

Οι Financial Times σχολιάζουν τις πρώτες εβδομάδες της κυβέρνησης…

Κατά ενός ενδεχόμενου Grexit τάσσονται οι Financial Times με άρθρο-σχόλιο στην ιστοσελίδα τους υπό τον τίτλο «Μια χρεοκοπία από ατύχημα δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε Grexit»

«Τις...
εβδομάδες μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση έγινε της μόδας η εξέταση των επερχόμενων γεγονότων υπό το πρίσμα της γλώσσας της θεωρίας παιγνίων. Υπό αυτή την οπτική, η Ελλάδα ανέπτυσε την πονηριά του Οδυσσέα απέναντι σε μια ομάδα Ευρωπαίων ανταγωνιστών. Πολλά ειπώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο νέος ΥΠΟΙΚ, έχτισε τη φήμη του με τη μελέτη της θεωρίας των παιγνίων» ξεκινά το άρθρο της εφημερίδας.

Αν είναι σε εξέλιξη κάποιου είδους παιχνιδιού, δεν είναι ξεκάθαρο συχνά ποιος παίζει με ποια πλευρά, η φύση των κανόνων ή ακόμα και ο στόχος. Ωστόσο μολονότι τα οικονομικά της Ελλάδας είναι χάλια, η προσέγγιση για την βελτίωσή τους δεν θα πρέπει να είναι τόσο δύσκολο να διευκρινιστεί. Το «Grexit» δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ελαφρά τη καρδία πολύ περισσότερο από την Ελλάδα. Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν είναι τόσο "υγιής" προκειμένου να διαχειριστεί την έξοδο (σ.σ. της Ελλάδας) με αυτοπεποίθηση. Ασχέτως των τείχων προστασίας που δημιουργήθηκαν από το 2012 κάθε αποχώρηση από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος θα δημιουργούσε αμφιβολίες ακόμα και για το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης.

Όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ανάγκη ώθησης της ανάπτυξης καθώς χωρίς βελτίωση το ήδη δυσβάσταχτο χρέος σύντομα θα τεθεί εκτός ελέγχου. Για το συγκεκριμένο θέμα οι ανταγωνιστές παίζουν με πολύ διαφορετικούς κανόνες, σημειώνουν οι FT. Οι δανειστές επιμένουν ότι οι μεταρρυθμίσεις προηγούνται της εκταμίευσης οικονομικής βοήθειας προκαλώντας δύο προβλήματα: το πρώτο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν υποσχέθηκε να κάνει το ακριβώς αντίθετο και να αντιταχθεί σε κάθε τέτοια μεταρρύθμιση και το δεύτερο ότι η δημοσιονομική πειθαρχεία και η ζητούμενη απορρύθμιση θα μπορούσε να βλάβει βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: