17.5.15

H χώρα με τον καλύτερο... κατώτατο μισθό στον κόσμο...



Η χώρα με τον πιο γενναιόδωρο εθνικό κατώτατο μισθό στον ανεπτυγμένο κόσμο, είναι η...
Αυστραλία, σύμφωνα με μια έκθεση από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η έρευνα του ΟΑΣΑ, που δημοσιεύει το CNN, αφορά σε 27 χώρες του αναπτυγμένου κόσμου. Αυτή εξέτασε τους κατώτατους μισθούς στις περισσότερες από αυτές και κατέληξε ότι ο ιδανικός εργασιακός προορισμός, είναι η Αυστραλία.
top 10 national wages

Εκεί οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, λαμβάνουν 15,96 δολάρια Αυστραλίας την ώρα. Μετά φόρων, και λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος ζωής, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 9,54 αμερικανικά δολάρια.

«Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ έχουν τον μεγαλύτερο κατώτατο μισθό, έχουν και τη χαμηλότερη φορολογία», παρατηρεί ο δημιουργός της λίστας του ΟΑΣΑ, Χέρβιγκ Ίμερβολ. «Οι Αυστραλοί αναγνωρίζουν ότι η στήριξη των φορολογουμένων σε όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, είναι εξαιρετικά σημαντική».

Στη λίστα του ΟΑΣΑ υπάρχουν χώρες οι οποίες στα χαρτιά φαίνεται πως έχουν υψηλότερα όρια στον κατώτατο μισθό από την Αυστραλία, όμως επειδή οι φορολογικοί συντελεστές είναι μεγαλύτεροι, κατατάσσονται τελικά σε χαμηλότερη θέση.

Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, είναι ενδέκατες στη σχετική λίστα με κατώτατο μισθό τα 7,25 δολάρια, τα οποία μετά φόρων μειώνονται στα 6,26 δολάρια την ώρα.

Οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων οι Φινλανδία, Σουηδία και Ελβετία, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΑΣΑ επειδή οι κυβερνήσεις δεν έχουν ορίσει εθνικά όρια στον κατώτατο μισθό. Σε πολλές από αυτές τις χώρες δραστηριοποιούνται πολύ ισχυρά εργατικά σωματεία τα οποία έχουν εξασφαλίσει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, απαλείφοντας έτσι την ανάγκη κυβερνητικής παρέμβασης.

Αυτές είναι οι πέντε χώρες με τους πραγματικά μεγαλύτερους κατώτατους μισθούς στον κόσμο, σε δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ:

1. Αυστραλία – $9,54
2. Λουξεμβούργο – $9,24
3. Βέλγιο – $8,57
4. Ιρλανδία – $8,46
5. Γαλλία – $8,24

Μεταξύ των χωρών με τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς στον αναπτυγμένο κόσμο είναι οι Λετονία, Χιλή και Μεξικό με αποδοχές περίπου στο 1 δολάριο ΗΠΑ την ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: